Kampüste Yaşam

Akdeniz Üniversitesi, kampüsüyle öğrencilerine yüksek standartlarda sosyal ve kültürel yaşam alanları sunmaktadır.

kampuste-yasam-01.jpg

YAKUT YAŞAM ALANI
Yakut Yaşam Alanı, öğrenci ve personele sunduğu çeşitli hizmetlerle kampüs yaşamını kolaylaştırmak ve keyifli hale dönüştürmek amacıyla, 2011- Şubat ayında hizmet vermeye başlamıştır.
Artan öğrenci kapasitesinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılan Yakut Yaşam Alanı, 2000 kişilik öğrenci yemekhanesi, çeşitli restoranlar, kafeterya, kafeler, banka, kargo, PTT, eczane, kuaför, kırtasiye ve market gibi işletmeler ile açık hava sinemasının bulunduğu bir sosyal alanı içermektedir.

OLBİA KÜLTÜR MERKEZİ
Olbia Kültür Merkezi, öğrenciler ve çalışanlar için pek çok sosyo-kültürel faaliyete ev sahipliği yapmanın yanı sıra, onlara ihtiyaçlarını karşılamaları için banka, market, kafe, kırtasiye, hediyelik eşya, giyim mağazaları, şehirlerarası otobüs firmaları ofisleri ve kuaför salonu gibi çeşitli işletmeler sunan bir yaşam alanıdır.
Olbia Kültür Merkezi bünyesinde, çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirilmesi amacıyla 1500 kişilik Amfi Tiyatro, 100 ve 150 kişilik 2 ayrı kültür salonu, kültür kafe, sanat galerisi ve el sanatları atölyesi ve öğrenci toplulukları gibi birçok noktada tüm öğrenci ve çalışanlara hizmet verilmektedir. Merkez, özgün mimari yapısıyla 2001 yılında dünyaca ünlü mimarlık ödülü olan “Ağa Han Mimarlık Ödülünü” kazanmıştır.

CEYPARK SOSYAL MERKEZİ
Her geçen gün büyüyen kampüsü ve artan öğrenci sayısı ile Akdeniz Üniversitesi sosyal/yaşam alanlarına bir yenisi daha eklendi. 2017 yılı itibari ile hizmet vermeye başlayan Ceypark Sosyal Merkezi; toplam 2653 m² kapalı alanıyla restoran ve kafe ağırlıklı olmak üzere kırtasiye, butik, kuaför gibi alanlarıyla hem öğrencilerin hem de çalışanların ihtiyaçlarına cevap veriyor.

ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

PSİKO-SOSYAL HİZMETLER
Psiko-Sosyal Birimi, üniversitemizde ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilere, personel ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilere, bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki alanlara yönelik psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmakta, psikolojik destek sağlayarak duygusal, sosyal ve zihinsel açıdan ortaya çıkabilecek problemlerine yönelik önleyici, destekleyici ve yönlendirici çalışmalar yapmaktadır. Birim bünyesinde iki psikolog, iki sosyal hizmet uzmanı, bir çocuk gelişimi uzmanı aile danışmanı hizmet vermektedir.

kampuste-yasam-02.jpg

SAĞLIK HİZMETLERİ
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı, öğrencilere en temel ihtiyaçları olan beslenme, barınma, sağlık ve ders dışı zamanlarını ilgi ve becerileri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak amacı ile pek çok alanda hizmet sunmaktadır. Bu sayede öğrencilerimizin ihtiyaçlarının giderilmesine ve beklentilerinin karşılanmasına katkı sağlanarak, kendilerini tanıyan, sağlıklı, özgüvenli, sosyal bireyler yetişmesine katkıda bulunulmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve çalışanlarına ayakta tedavi hizmetleri Mediko-Sosyal Merkezinde verilmektedir. Sağlıkla ilgili konularda danışmanlara da cevap veren birim, diş sağlığı ve diş hastalıkları konusunda da hasta kabul etmektedir.

KÜLTÜR HİZMETLERİ
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü, “sevgi-saygı çerçevesinde hoşgörülü ve güler yüzlü iletişim” felsefesini koruyarak yerine getirdiği görevleriyle öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı zamanlarını değerlendirmeleri için sosyal ve kültürel etkinliklerin planlanması, organizasyonu ve koordinasyonunu sağlamaktadır.

kampuste-yasam-03.jpg

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri, ders dışı vakitlerini değerlendirmeleri, birbirleriyle iletişim kurmaları, fikirlerini paylaşmaları ve grup çalışması deneyimi kazanmaları gibi amaçlarla çok çeşitli öğrenci toplulukları mevcuttur. Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde öğrenci toplulukları bulunmaktadır.

kampuste-yasam-05.jpg

SPOR HİZMETLERİ

Akdeniz Üniversitesi’nde Spor Hizmetleri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Kampüs alanı içinde, kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu, fitness salonu, uluslararası standartlarda kaliteli çim yüzeyli futbol sahası, halı saha, basketbol, voleybol, hentbol, badminton, kum voleybolu, tenis kortları ve tırmanma duvarı bulunmaktadır. Ayrıca kampüs alanı dışında yerleşen fakülte ve yüksekokulların çevresinde de açık spor alanları bulunmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi spor takımları; atletizm, badminton, tenis, basketbol, futbol, hentbol, satranç, dağcılık, güreş, masa tenisi, muaythai, eskrim, triatlon, plaj voleybolu, salon futbolu, yelken, karate, atıcılık gibi spor dallarında üniversiteyi temsil etmektedir.

kampuste-yasam-06.jpg

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ STADYUMU
Akdeniz Üniversitesi Stadyumu, 2012 yılında inşa edilmiştir. Stadyum, futbol FIFA-UEFA kriterlerine uygun olarak tasarlanmış, sentetik atletizm pistiyle IAAF Class 2 sertifikasına sahip bir stadyum olarak ulusal ve uluslararası pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapabilmektedir.
Stadyumun genel izleyici kapasitesi 7982’dir. Stadyumda 4 adet soyunma odası, 2 yataklı revir, 14 adet antrenör odası, antrenman salonu, 2 hakem soyunma odası, 2 ofis, 1 akreditasyon odası, 2 adet teknik merkez antrenman salonu bulunmaktadır.

kampuste-yasam-07.jpg

SOSYAL HİZMETLER

BESLENME HİZMETLERİ
Akdeniz Üniversitesi, öğrenci ve çalışanların yemek ihtiyaçlarını beslenme uzmanlarınca, kalori ihtiyaçları hesaplanarak en üst düzeyde hijyenik koşullarda, kaliteli ve gıda güvenliğine uygun ürünler kullanılan Merkez Yemekhane’den karşılamaktadır. Merkezi Yemekhane, ulusal üniversite öğrencileri arasında yapılan bir değerlendirmede 2006 yılında en iyi yemek hizmeti veren üniversite yemekhanesi seçilmiştir.
Merkezi Yemekhaneye bağlı olarak Yakut Yaşam Alanı ve İlahiyat Fakültesi içerisinde bulunan yemekhanelerde de öğrencilerimize yemek hizmeti verilmektedir. Ayrıca Antalya il merkezi dışında bulunan meslek yüksekokulu, yüksekokul ve fakültelerde öğrenim gören tüm öğrencilerimize de yemek hizmeti verilerek beslenme ihtiyaçları karşılanmaktadır.

kampuste-yasam-08.jpg

BARINMA VE ULAŞIM HİZMETLERİ
Üniversiteye kayıt yaptıran ve barınma ihtiyacı doğan öğrenciler için Kampüs içindeki Akdeniz Öğrenci Yurdu, Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olarak hizmet vermektedir.
Akdeniz Öğrenci Yurtları, öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak konforda olup, 5196 kız öğrenci, 3424 erkek öğrenci olmak üzere toplam 8620 yatak kapasitesine sahiptir. Üniversite, kent işbirliği çerçevesinde öğrencilerin barınma ihtiyaçları kampüs çevresinde bulunan ve yurt niteliği taşıyan özel işletmelerce çalıştırılan otel ve pansiyonlarca da karşılanmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi kampüsü, şehirlerarası otobüs terminaline 1,5 km uzaklıktadır. Kampüsün şehir merkezine yakın olması sonucunda ulaşım, toplu taşıma araçları kullanılarak kolayca gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler kampüs içinde ulaşımlarını ücretsiz ulaşım hizmeti sunan halk otobüsleri, kampüs içi diğer ulaşım araçları ve ekolojik dengeyi önemseyen sıfır emisyon hedefli Akdeniz Üniversitesi’ne ait bisikletlerle sağlayabilirler.

BURS HİZMETLERİ
Ekonomik yönden desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimize eğitim hayatlarını kolaylaştırmak, başarılarını ödüllendirerek motive etmek amacıyla çeşitli yerel, ulusal vakıf ve dernekler ile sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar, özel şahıs ve işletmelerden karşılıksız burs sağlanarak etkin bir burs sistemi oluşturulmuştur.
Burs verilecek öğrenciler her fakülte ve yüksekokulda kurulmuş olan Burs ve Sosyal Hizmet Kurulu işbirliği ile Burs ve Sosyal Hizmetler Birimi tarafından belirlenmektedir. Burs ve sosyal hizmet uygulamalarının sekretaryası ve koordinasyonu ise Psikososyal Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

kampuste-yasam-09.jpg

KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA
Öğrencilerin ders dışı zamanlarını değerlendirmek ve onların ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla, değişik sosyal hizmet faaliyetleri üretilmektedir. Bunlardan hem düşünce, hem sonuç olarak en verimlilerinden biri kısmi zamanlı çalışmadır. Üniversitemizde 1996 yılından itibaren yürütülen bu çalışmada öğrenciler iş kazasına karşı sigortalanmakta ve üniversitenin ihtiyaç duyulan birimlerinde günlük en fazla üç saat süreyle çalıştırılmaktadır. Kısmi zamanlı çalışan öğrencilerimize asgari saat ücreti üzerinden aylık ödeme yapılmaktadır. Her yıl kısmi zamanlı çalışacak öğrenci kontenjanı Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Kısmi Zamanlı Çalışma Uygulaması bir eğitim yılı için geçerlidir ve her yıl başvuruların yenilenmesi gerekmektedir.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEME BİRİMİ
Birim, Üniversitemizde yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak üzere kurulmuştur.
Birimde engelli öğrencilerimizin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek görevleri yürütülmektedir.
Engelli Destek Birimi, Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi bünyesinde verilen görme engelli destek teknolojileri eğitimleri ve uzaktan yardımcı teknolojileri anlatmaları ve görme engelli bireylere sunduğu elektronik kütüphane hizmetiyle Türkiye Engelsiz Bilişim Ödülleri kapsamında “Engelsiz Eğitim Ödülüne” layık görülmüş ve 10 Eylül 2013 tarihinde, İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen törenle “Engelsiz Eğitim Ödülü” almıştır.

kampuste-yasam-10.jpg

KÜTÜPHANE
Akdeniz Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Merkez Kütüphane 1985 yılında kurulmuştur.
4305 m2 alana kurulu olan ve 600 kişilik oturma kapasitesine sahip olan kütüphane, 2010 yılında Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı desteği ile kurulan Görme Engelliler Elektronik Salonu’nda yer alan geniş sesli kitap koleksiyonu ile görme engelli kullanıcılarımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Merkez Kütüphane üniversitemizde yapılan eğitim-öğretimi ve araştırmaları doğrudan desteklemek, kütüphane kullanıcılarının entelektüel çalışmalarını sağlayacak gerekli tüm bilgi kaynaklarını değişik formatlarda sağlamak, sağlanan bilgi kaynaklarından kullanıcıların en hızlı ve kolay şekilde yararlanması için gerekli çalışmaları yapmaktır.

kampuste-yasam-11.jpg