‘Gelecekte yaşlılara yer var mı?’ sorusuna cevap arandı

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda üniversite, sivil toplum kuruluşu ve araştırma enstitülerinin iş birliğiyle düzenlenen Senex: 6.Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi başladı. Kongrenin bu yılki teması ‘İnsan Hakları ve Kalkınma Hedefleri’ olarak belirlendi. Farklı konularda çalışan araştırmacıların bir araya geldiği kongrede bu yıl ‘Gelecekte yaşlılara yer var mı?’ sorusuna cevap aranıyor.

 

TÜRKİYE HIZLA YAŞLANIYOR

Kongrede konuşan Senex Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, Türkiye’nin hızla yaşlanan bir toplum olduğuna değinerek, yerel yönetimler ve ilgili kurumların yaşlı hakları konusunda acil eylem planları hazırlamaları ve uygulamaları gerektiğine dikkat çekti. Yaşlı insanların hak kayıplarına uğramaması, yaşlılara yönelik eşitsizliklerin son bulması amacıyla yasa yapıcıların sorumluluklarına dikkat çeken Doç. Dr. Özgür Arun, Senex Kongrelerinin ilgili kurumlar için bilimsel veriler sunmasının önemli olduğunu vurgulayarak yaşlanma alanında çalışan bilim insanları olarak sorumluluğu paylaştıklarını belirtti. Her yıl farklı temalarla yaşlı haklarının ele alındığı Senex Kongrelerinde, kongrelere katılan araştırmacılarla yerel yönetimleri ve ilgili kurumları bir araya getirdiklerini belirten Doç. Dr. Arun, bu yıl altıncısı düzenlenen kongrenin ‘İnsan Hakları ve Kalkınma Hedefleri’ temasının Birleşmiş Milletler’in (BM) kalkınma planı hedeflerindeki eksikliğin temel alınarak belirlendiğini ifade etti. 

BM

KALKINMA PLANINDA EKSİK PARÇA İNSAN HAKLARI

BM’nin 17 başlıktan oluşan kalkınma hedeflerinde eksik olan parçanın insan hakları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Arun, ülkelerin kalkınma gündemlerine hak temelli hizmetleri dahil etmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Bunun adil, eşit ve refahın yaygınlaştığı bir gelecek için şart olduğunu belirten Özgür Arun, “Hızla yaşlanma sürecindeki toplumların çocukları, gençleri, yetişkinleri ve yaşlıları için nasıl bir dünya hayal ediliyor? Gelecekte yaşlanan insanlara bir yer var mı? Tüm bu sorular ve daha fazlası bulguya dayalı olarak yanıt bekliyorlar. Bu nedenle kongre temasını , insan hakları ve kalkınma hedefleri başlığında belirledik. Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin, yaşlıların, hasılı yaşlanan insanların bugününü ve geleceğini bu alana yönelik çalışan farklı disiplinlerden araştırmacılarla Senex Kongresi´nde tartışmak istedik.” açıklamasında bulundu.

6 OTURUMDA TAMAMLANACAK

Açılış konuşmalarının ardından bildiri sunumları başladı. Elliye yakın araştırmacının yer aldığı iki gün sürecek kongrede toplamda altı oturum olacak. Sosyal, idari ve beşeri bilimler, sosyoloji, psikoloji, gerontoloji, sosyal hizmetler, iletişim, iktisat, kamu yönetimi, tarih, felsefe, coğrafya, arkeoloji, sanat, hukuk ve mimari gibi disiplinlerden kongreye katılan araştırmacılar, ilk gün “Yaşlanan Toplumda İhtiyaçlar, Hizmetler & Haklar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği & Sömürü, Çocuklar İçin Yaşlılık Temsili” oturumlarında sunumlarını gerçekleştirdi. 5 Kasım Cumartesi günü ise “Edebiyat & Yaşlanma, Sürdürülebilir Kentler & Yerinde Yaşlanma, Yaşlılıkta Eşitliğin Yaygınlaştırılması" oturumlarında çevrimiçi olarak araştırmacılar çalışmalarını sunacaklar. Ayrıca kongrenin ikinci günü, Lund Üniversitesi CIPSS Programı Mezunları Ağı ve Her Yaşa Hazır Çevreler Planlamak ve Tasarlamak: Yaş Dostu Havalimanı atölyeleriyle kongre devam edecek.   Detaylı bilgi için https://www.senexkongre.org.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eklenme tarihi :6.12.2022 16:34:40
Son güncelleme : 6.12.2022 16:35:29