Ziraat Fakültesi’nde cam seralarda drone ile gölge tozu uygulaması gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde akıllı tarım uygulamaları kapsamında cam seralarda yaz aylarındaki yüksek sıcaklık etkisini azaltmak amacıyla drone ile gölge tozu uygulaması gerçekleştirildi.

HEM ZAMANDAN HEM İŞGÜCÜNDEN TASARRUF

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Yüksek sıcaklık bitkilerin gelişimini olumsuz etkilediği için gölge tozu uygulaması her yıl rutin olarak tekrarlanan bir uygulamadır. Gölge tozu uygulaması özellikle çatı yüksekliği fazla olan seralarda güvenlik açısından risk oluşturabilmektedir. Drone ile gölge tozu uygulaması hem zamandan hem de işgücünden tasarruf sağlamakla birlikte daha düşük miktarlarda hammadde kullanımı nedeniyle de ekonomik olmaktadır.” diye konuştu.

ÇEVRECİ BİR UYGULAMA

Diğer tarımsal ekipmanlarda kullanılan yakıtların meydana getirdiği çevresel etkiler açısından da durumu değerlendiren Dekan Erkan, “Drone ile İHA uygulamalarında batarya kullandıkları için fosil yakıt kaynaklı karbon salınımı olmamaktadır. Böylece sıfır emisyon dediğimiz çevreci bir yaklaşım olarak dikkati çekmektedir. Birçok yeniliğin ortaya çıkmasında ve uygulanmasında öncülük eden fakültemiz; son yıllarda tarımsal üretimde kullanımı hızla artan drone uygulamalarında da en başta yer alarak hızla ilerleyen tarım sektörüne yol göstermeye ve yön vermeye devam etmektedir. Gölge tozu uygulaması Çorum merkezli MCEM firması tarafından hiçbir ücret alınmadan gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

IMG_9838_1575x1050.JPG

IMG_9869_1575x1050.JPG

IMG_9870_1575x1050.JPG

Eklenme tarihi :13.06.2023 13:43:10
Son güncelleme : 13.06.2023 13:43:10