Tazelenme Üniversitesi Tüm Türkiye'ye model oldu

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından hayata geçirilen 60+Tazelenme Üniversitesi tüm Türkiye'ye model oldu.
Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Türkiye'ye model olan 60+Tazelenme Üniversitesi, Türkiye genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6 üniversite bünyesinde devam eden projede, 3 üniversite ile protokol imzalandığını ve 8 üniversiteyle de protokol aşamasına geldiğini duyurdu. 2020 itibarıyla yüzde 9,1 olan 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfusa oranının 2030 yılında yüzde 12,9'a ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Bakan Yanık, tüm Türkiye'ye yayılmaya başlayan bu özgün eğitim modelinin tanıtılması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasının aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifinde büyük önem arz ettiğini ifade etti. Bakan Yanık, projeyi tüm üniversitelerde yaygınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
6 TAZELENME ÜNİVERSİTESİNDE 5.665 KİŞİYE EĞİTİM VERİLİYOR
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından hayata geçirilen 60 yaş üzeri kişilerin eğitim gördüğü sosyal sorumluluk projesi 60+Tazelenme Üniversitesi projesinin T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden Yükseköğretim Kurulu'na devri için 25 Mayıs 2021 tarihinde protokol imzalanmıştı. Akdeniz Üniversitesi'nin ardından Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesi olmak üzere 5 üniversitede daha 60+Tazelenme Üniversitesi birimleri kurulurken, 2021 yılı itibariyle bu merkezlerde eğitim verilen yaşlı sayısı 5 bin 665'e ulaştı.
TOPLAMDA 17 ÜNİVERSİTEYE ULAŞACAK
Tüm Türkiye'de yaygınlaşma süreci devam eden 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi kapsamında 2021 yılı itibarıyla Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesi olmak üzere 6 üniversitede toplamda 5.665 yaşlıya eğitim veriliyor. 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesinin yaygınlaşma süreci kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile protokol imzalanırken, 2021 -2022 öğretim yılı için de 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi kapsamında 8 üniversite ile daha protokol aşamasına gelindiği açıklandı.
Tazelenme Üniversitesi nedir?
60+ Tazelenme Üniversiteleri kampüslerin belirlediği çerçevede teorik, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışmaları, seminer, atölye çalışması gibi derslerden oluşan 4 yıllık bir yetişkin eğitim modelidir. Yaş grubu esneklik göstermekle birlikte genel olarak 60 yaşını dolduran her birey 60+ Tazelenme Üniversitesine başvurabiliyor. Gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan Tazelenme Üniversitelerinde ücretsiz olarak hizmet veriliyor. Tazelenme Üniversiteleri ile ileri yaştaki bireyleri bu dönemin biyolojik, sosyolojik, psikolojik yönden getireceği durumlara hazırlamak amaçlanıyor. Üniversite kampüslerinde eğitim gören genç kuşakların, 60+ Tazelenme Üniversitesinde eğitim gören ileri yaştaki bireylerle aynı ortamda buluşması ile kuşaklararası dayanışmayı artırmak, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmalarını sağlamak da eğitimin hedefleri arasında yer alıyor.



 

Eklenme tarihi :16.12.2021 13:23:18
Son güncelleme : 30.11.2022 15:41:07