Akdeniz Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. Rektör Özkan’ın ilk dersi verdiği törene tazelenme öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Akdeniz Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAÇUMER) sosyal sorumluluk projesi olan 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygen Yılmaz, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Yangın, Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAÇUMER) Müdürü Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük, Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül, öğretim üyeleri ve tazelenme öğrencileri katıldı.
10 FARKLI ŞEHİRDE 10 ÜNİVERSİTEDE TAZELENME ÜNİVERSİTESİ
Tazelenme Üniversitesi'nin ilk dersinde bir arada olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Her birinizin burada bulunması, öğrenmenin ve gelişimin asla durmadığını kanıtlıyor. Tazelenme Üniversitesi, yaşlılık kavramına getirdiği yeni bakış açısıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. 60 yaş üzerindeki bireyler için öğrenmenin ve aktif bir yaşamın kapılarını açtı. Bu program, sadece bir eğitim modeli değil; aynı zamanda yaşlılık algısını tamamen değiştiren ve topluma hizmet eden bir platformdur. Tazelenme Üniversitesi, Muğla’dan Muş’a, Kıbrıs’tan Yozgat’a kadar geniş bir coğrafyada 10 farklı şehirde faaliyet gösteriyor. Bunun yanında, 10 üniversitede daha açılması için çalışmalar sürüyor. Akdeniz Üniversitesi olarak bizler, böylesine önemli bir projeye öncülük etmekten ve ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Burada bulunan her birey, öğrenme azmiyle bizlere ilham veriyor. Bu projeyi hayata geçiren ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim.” dedi.
2080’DE 4 KİŞİDEN BİRİSİ YAŞLI OLACAK
Yaşlılığın üzerine düşünülmesi ve projeler hazırlanması gereken bir süreç olduğunu ve sağlık alanındaki gelişmeler, yaşam standartlarının yükselmesi ve yaşam süresinin uzamasıyla yaşlı nüfus hızla arttığını söyleyen Rektör Özkan “TÜİK verilerine göre, yaşlı nüfus 2018 yılında 7 milyon iken, 2023 yılında yüzde 21 oranında artarak 8 milyona ulaşmıştır. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2023 yılında yüzde 10,2’ye çıkmıştır. Nüfus projeksiyonlarına göre, bu oran 2030’da yüzde 12,9, 2040’da yüzde 16,3, 2060’da yüzde 22,6 olacaktır. 2080 yılına gelindiğinde ise her 4 kişiden biri yaşlı olacak. Bu veriler bize, yaşlanmanın sadece bir demografik değişim olmadığını, aynı zamanda büyük bir toplumsal değişimin yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Bu bir risk olarak değerlendirilebileceği gibi aynı zamanda bir fırsattır. Yaşlı nüfusun deneyimlerinden ve birikimlerinden yararlanmak, toplumsal gelişim için çok kıymetlidir. Özellikle Türk kültüründe “aksakallılar” gibi, yaşlılarımız her zaman bilge ve yol gösterici olmuştur. Bu kültür, gelecekte de devam ettirilmesi gereken bir zenginliktir. Teknoloji hızla değişiyor, toplumun dinamikleri bu yeniliklere göre şekilleniyor. Ancak, bu hızda kaybolmamak için yaşlılarımızın tecrübelerine ve perspektiflerine daha çok ihtiyaç duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
BASİT VE DOĞAL BİR YAŞAM
Sonsuz yaşamın mümkün olmadığını ama daha uzun bir yaşamın mümkün olduğunu ifade eden Rektör Özkan, “Yaşam tarzımız, zihinsel tutumumuz ve sosyal etkileşimlerimiz yaşlanmayı yavaşlatabilir ya da hızlandırabilir. Bu konuda yapılmış pek çok bilimsel çalışma, yaşam tarzının yaşlanma üzerindeki etkisini kanıtlamıştır. Örneğin, “Mavi Bölgeler” olarak bilinen, dünyanın en uzun ömürlü insanların yaşadığı bölgelerde yapılan araştırmalar, sağlıklı bir yaşam tarzının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, çoğunlukla basit ve doğal bir yaşam sürerler. Tarım ve doğa ile iç içe yaşarlar, sağlıklı yiyecekler tüketirler, düzenli egzersiz yaparlar ve en önemlisi streslerini yönetmeyi öğrenmişlerdir. Ayrıca, bu kişilerin hayatlarında güçlü bir anlam duygusu vardır. Her biri topluma katkı sağladığına inanır ve bu inanç, yaşam kalitelerini artırır.” dedi.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ OLARAK, HER ZAMAN YANINIZDA OLACAĞIZ
Zamanın bedenler üzerinde izler bıraktığını ifade eden Rektör Özkan, “Yıllar geçtikçe saçlarımız beyazlar, yüzümüzde çizgiler oluşur, adımlarımız belki biraz yavaşlar. Bedenlerimiz zamanla yorulabilir, fakat ruhumuzda her zaman gençliğin bir kıvılcımı vardır. O kıvılcım, yaşamı sorgulayan, yeni şeyler öğrenmekten heyecan duyan bir enerjidir. Her insanın içinde, yaşadığı yıllardan bağımsız bu enerji vardır. Çocukken, gençlikte sahip olduğumuz hayaller, o zamanlar hissettiğimiz heyecanlar, sevincimiz, merakımız, yıllar geçse bile hepsi hala içimizde. Yaş almak, bu duyguları kaybetmek değil, tam tersine onları zenginleştirmektir. Deneyimlerimiz, acılarımız, mutluluklarımız, sevdiklerimizle paylaştığımız anlar, ruhumuzu daha derin, daha güçlü yapar. Ruhumuzu genç tutmanın sırrı da, tıpkı bir çocuk gibi merak etmeye ve öğrenmeye devam etmekten geçer. Yaşımız ne olursa olsun, içimizdeki o canlılığı, o kıvılcımı korumalıyız. Bu salona baktığımda da bu kıvılcımı, enerjiyi sizlerde görebilmek mutluluk verici. Yeni şeyler öğrenme tutkunuz, azminiz, hayata pozitif bakışınız takdire şayan. Dilerim bizler de sizler gibi böyle, içimizdeki tutkuyu kaybetmeden her daim öğrenerek, kendisine ve çevresine değer katarak yaş alırız. Sizlerle birlikte bu yolculukta olmak, bana büyük bir mutluluk veriyor. Akdeniz Üniversitesi olarak, sizlerin her zaman yanında olacağız ve sizlere bu süreçte en iyi desteği sunacağız. Hepinize sağlıklı, mutlu ve dolu dolu bir öğrenim yılı diliyorum.” şeklinde konuştu.
BATMAN’DA 60+ TAZELENME ÜNİVERSİTESİ
60+ Tazelenme Üniversitesi’nin öneminden ve kuruluşundan bahseden Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, gelecek ay Batman’da da bir 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin açılacağı müjdesini verdi. Tufan, 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin gönüllü hocalar sayesinde sadece akademik bir kurum olmaktan öte paylaşma ve dayanışma ile büyüyen bir kurum haline geldiğini belirterek hocaların özverili katkılarıyla yalnızca bilgi edinilen bir yer olmadığını yeni arkadaşlıkların ve kıymetli deneyimlerin filizlendiği kutsal bir yuva olduğunu ifade etti.
60+ Tazelenme Üniversitesi'nin yaşlı bireyler için Türkiye'ye özgü tasarlanmış bir eğitim programı olduğunu ifade eden Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAÇUMER) Müdürü Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük ise 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin yeni eğitim öğretim döneminin hayırlı olması temennisinde bulunarak 60+ Tazelenme Üniversitesi'nin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencileri Rektör Özkan’a çiçek takdim etti. Tören toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Son güncelleme : 24.10.2024 16:47:03