Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 179. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Yeni Çiftçi Platformu Başkanı Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Her yıl geleneksel olarak kutlanan tarımsal eğitim-öğretimin yıl dönümü, bu yıl Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenlenen bir programla kutlandı. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan etkinlik, daha sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam etti.
Etkinliğe; Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Uğur Baş, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programda, Antalya Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, seslendirdikleri birbirinden güzel eserlerin yanı sıra sahneledikleri zeybek oyunuyla etkinliğe renk kattı.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, tarımsal eğitimin tarihine ve önemine değinerek, “Atalarımız, Orta Asya’da atları ve çift hörgüçlü develeri evcilleştirerek büyük bir yeniliğe imza atmış, yerin altından sulama sistemleri geliştirmişlerdir. Günümüzde ise dünyayı doyuran üç temel ürün; mısır, pirinç ve buğdaydır. 1961 yılı istatistikleriyle kıyasladığımızda, bu ürünlerden bugün üç kat daha fazla verim alabiliyoruz. Bu başarı, bilimsel çalışmalara ve ziraat mühendislerine dayanmaktadır. Atalarımızdan ilham alarak bilimsel çalışmalara daha fazla ağırlık vermeliyiz. Akdeniz Üniversitesi olarak ‘Araştırma Üniversitesi’ hedefimizi her fırsatta dile getiriyor, bu yolda bilimsel çalışmalarınızla sizlerin desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.
BUGÜNE KADAR 6.000 MEZUN VERDİK
Tarımsal eğitim ve öğretimin tarihsel gelişimini vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise “Bugün 179. yılını kutladığımız tarımsal eğitim ve öğretim, ülkemizde 10 Ocak 1846’da İstanbul Ayamama Çiftliği’nde Ziraat Mektebi’nin kurulmasıyla başlamıştır. Günümüzde ise lise, ön lisans ve 48 Ziraat Fakültesinde lisans ve lisansüstü düzeyde devam etmektedir. 1983 yılında Türkiye’nin 10. Ziraat Fakültesi olarak kurulan fakültemiz, hem Antalya hem de Türkiye tarımına önemli katkılar sunmaktadır. 1988 yılında ilk mezunlarını veren fakültemiz bugüne kadar 6.000 ziraat mühendisi mezun ederek sektöre önemli bir değer kazandırmıştır.” ifadelerini kullandı.
GURUR VERİCİ BİR MESLEĞİ İCRA EDİYORUZ
Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, konuşmasında ziraat mühendisliği mesleğinin önemine dikkat çekerek “Bizler, insanlığın en temel ihtiyacı olan beslenme sorununa çözüm sunan, tarih boyunca varlığını sürdüren ve gelecekte de devam edecek bir mesleğin mensuplarıyız. Gurur verici bir mesleği icra ediyoruz.” şeklinde konuştu.
TARIM VE YAPAY ZEKA
Yeni Çiftçi Platformu Başkanı Emrah İnce, “Yapay Zekanın Tarımda Kullanımı” başlıklı sunumunda, Yuval Noah Harari’yi referans göstererek yapay zekanın gelecekte tarım üzerindeki etkilerine değindi. Başkan İnce “Harari, yapay zekayı günümüzde bir amibe, gelecekte ise bir T-Rex’e benzetiyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin geleceğe ve bu dönüşüme hazırlıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Tarım, tarih boyunca farklı yaklaşımlarla değerlendirilmiştir. İnsan odaklı, arazi odaklı ya da makine odaklı dönemlerden sonra, günümüzde yapay zeka ile tarım yan yana anılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki 10 yılda, yapay zekanın etkisiyle bambaşka bir tarımı konuşuyor olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
MESLEKTE 30. YILINI DOLDURANLARA PLAKET
Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik sonunda, meslekte 30. yılını dolduran öğretim üyelerine plaket takdim edilerek mesleki başarıları kutlandı.
Son güncelleme : 10.01.2025 20:49:00