Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın ’14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Mesajı

“Önce yaşam” ilkesiyle özveriyle hizmet eden ve bir parçası olmaktan onur duyduğum tıp camiamızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum.

Hekimler çağlardan beri sadece insan sağlığının değil, toplum huzurunun ve gelişiminin de başat karakteri olmuştur. Osmanlı’daki modernleşme çabalarından, Kurtuluş Savaşı mücadelesine kadar hekimler önemli roller üstlenmiştir. Hekimlerimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren de ülkemizin gelişme ve kalkınma hareketinde hep öncü olmuştur.

14 Mart Tıp Bayramı da hekimlerin bu öncü rolünün bir göstergesidir. Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı günün anısına 1919 yılında İstanbul’un işgaline karşı bayrak açılmasının yıl dönümü olan 14 Mart, bir mesleki kutlama değil, bir direniş sembolüdür.

O gün İstanbul Dârülfünunu’nda açılan o Türk bayrağı geleceğe karamsar gözlerle bakan topluma umut aşıladı.

Zaten Tıp Fakülteleri hiçbir zaman sadece hekim yetiştirmemiş; ülkesini ileriye taşımayı hedef edinmiş, millet sevgisiyle kalbi yanan vatansever evlatlar yetiştirmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda cephede sağlık hizmeti verirken şehit düşen 346 öğrenci, Çanakkale Savaşı’nda tamamı şehit düşen 1’inci sınıf öğrencileri de bu kutlu mücadelenin kahramanlarıdır.

Bu geleneği sürdüren Türk hekimleri, pandemi sürecinde de adeta cephede savaşır gibi mücadele etmiştir. Yaşamları pahasına en ön cephede savaşan hekimlerimiz, verdikleri cansiperane mücadeleleri ile adını tarihe yazdırmıştır.

Bu fedakârlık destanı bugün de deprem bölgesinde devam ediyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin ilk anından itibaren gönüllü olarak bölgeye koşan hekimlerimizin emek ve fedakârlıkları her türlü takdirin üzerindedir.

Tarih onların bu cesur mücadelesini her daim saygıyla anacaktır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz’ sözleriyle güvenini ortaya koyduğu bu kutsal mesleğin bir mensubu olmaktan büyük gurur duyuyorum.

Bu emaneti sevgi, gönül bağı ve özveriyle yüklenen tüm doktorlarımızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum.

 

Akdeniz Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN

Eklenme tarihi :16.03.2023 15:11:07
Son güncelleme : 16.03.2023 15:11:07