Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın Anneler Günü Mesajı

Değerli Akdeniz Üniversitesi Mensuplarımız,

Değerli Kadın Çalışanlarımız,

Bugün, karşılıksız sevgi ve sonsuz hoşgörüleriyle yeryüzündeki en kutsal görevi yerine getiren annelerin günü. Sözlerime büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaklaşık 100 yıl önceden bugün de yolumuzu aydınlatan cümleleriyle başlamak istiyorum. Kalkınma ve gelişmenin anahtarının kadınlarda olduğunu defaatle vurgulayan Atatürk, “Kadınlarımızın genel görev ve çalışmalarda paylarına düşen işlerden başka, en önemli, en hayırlı, en faziletli bir ödevleri de ‘iyi anne’ olmalarıdır.” ve “İlk terbiye verilen yerin ana kucağı olduğu düşünülürse, bu vazifenin ehemmiyeti layıkiyle anlaşılır.” sözleriyle aslında biz kadınların toplumsal hayattaki rolüyle ilgili önemli bir mesaj vermiştir.

Anneler, bir nesli yetiştirerek toplumun biçimlenmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu yönüyle annelerin önce evlatlarına, sonra da topluma karşı sorumluluğu vardır. Bu da gelişmiş bir toplumun temelini oluşturmak amacıyla sağduyulu, ilkeli ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmektir.

Bir insanı yetiştirmek kuşkusuz en zor görevlerden birisidir. Bilimin ışığında geleceğin Türkiye’si için farklı mesleklerde nitelikli gençler yetiştiren ve aynı zamanda annelik görevini üstlenen Akdeniz Üniversitesi ailemizin değerli kadın üyelerine de bu anlamda özel bir sorumluluk düşmektedir.

Ne mutludur ki bugün ülkemize bilim, iş dünyası, sanat, spor ve diğer tüm alanlarda değer katan, topluma fayda sağlayan yetiştirdikleri evlatlarla adımızı dünyaya duyuran annelerimizin varlıkları bize umut ve ilham kaynağı olmaktadır. Unutmayalım ki annelik var oldukça insanlık hep var olacak ve anlam kazanacaktır.

Tüm bu paha biçilemez görevlerinin yanında günlük hayatta şahit olduğumuz toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik şiddet sadece ülkemizin değil tüm dünya kadınlarının başlıca sorunlarından birisidir. Bu sorunla mücadelede bireysel ve toplumsal olarak herkese önemli görevler düşmektedir. Bunların başında tüm insanlık olarak cinsiyet ayrımcılığının, kadına yönelik şiddetin karşısında durmak ve kadınlarımızın/annelerimizin toplumsal, ekonomik, siyasi hayatın içinde temel aktörlerden biri olarak hak ettiği konuma gelmesini sağlamaktır. Anadolu topraklarının yetiştirdiği üretkenliği, azmi, çalışkanlığıyla yaşamın ana damarı olan kadınlarımız/annelerimiz toplumun istenilen refah seviyesine ulaşmasında en önemli güvencedir.

Bu duygu ve düşüncelerle varlıklarıyla hayatımızı güzelleştiren ve dünyanın en yüce görevini üstlenen sevgi ve şefkatin tükenmez kaynağı annelerimizi yürekten kutluyor, kadınlarımızın daha adil ve eşit bir yaşamın/katılımın sağlanmasını diliyor, tüm annelere en derin saygılarımı sunuyorum.

Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN
Akdeniz Üniversitesi Rektörü

Eklenme tarihi :9.05.2021 10:26:03
Son güncelleme : 5.12.2022 14:16:42