Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN'ın '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Mesajı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 102. kuruluş yıl dönümünün gururunu yaşadığımız bu anlamlı günde insanlığın ortak umudu olan ülkemizdeki ve dünyadaki tüm çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, uzun süren zorlu bağımsızlık mücadelemizin kazanılması için çok kritik bir safhadır. Kurtuluş Savaşı sırasında Meclis adeta bir karargâh merkezi olmuş, Cumhuriyete giden yolda da çağdaş Türkiye’nin sağlam temeller üzerinde biçimlenmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bu bakımdan ismindeki ‘Büyük’ sıfatı sadece bir benzetme değil, bu Gazi Meclis’in üstlendiği sorumluluklar ile tarihimizdeki yerini de adeta tarif eder.

Böylesine büyük işlevler üstlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bayram olarak çocuklara armağan edilmesi, şüphesiz çocuklara verilen değeri ve önemi göstermektedir. Çocuklarımız, ülkemizin ve dünyamızın geleceğidir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek ülkemize ve geleceğimize yapacağımız en önemli yatırımdır. Çocuklarımızın çağdaş dünya ile yarışacak bilgi donanımına ve teknolojik imkanlara sahip olması kadar köklü tarihinden özgüvenini alması, tarihsel rolünün farkına varması da gereklidir.

Ben özellikle Cumhuriyetimizin hangi zorluklarla kurulduğunun, istiklalimizin nasıl fedakarlıklarla kazanıldığının yeni nesillere doğru bir şekilde anlatılmasının ülkemizin bekası için çok önemli olduğuna inanıyorum. Özellikle Ulu Önder Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı 19 Mayıs 1919 ile 23 Nisan 1920’de Meclis’in açılmasına ve 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin ilanına kadar geçen yılların, bir bakıma yeni Cumhuriyetin doğumu öncesi gebelik süreci olan o zorlu dönemin her Türk genci tarafından çok iyi bilinmesi ve özümsenmesi gerekiyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir.” sözleri ve vasiyetinde bile kız kardeşi ve manevi kızlarının hemen ardından Türk Tarih ve Dil kurumlarını düşünmesi de bu konuya verdiği önemi gösteriyor. Daha çocukluk döneminde bu milli şuurun yerleşmesi için tarihimizi doğru şekilde anlatmalıyız.

Geleceğin nesillerini yetiştiren Akdeniz Üniversitesi olarak bu sorumlulukla görev yaptığımızı ve yapmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Birinci Meclisimizin ilk başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bu toprakları bizlere vatan kılan kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle yâd ediyorum.

Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN
Akdeniz Üniversitesi Rektörü

Eklenme tarihi :22.04.2022 15:21:56
Son güncelleme : 30.11.2022 11:31:46