Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Mağara Araştırmaları Topluluğu üyesi öğrencilerle bir araya gelerek bölgede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mağara Araştırmaları Topluluğu üyeleri ve Danışmanları Sağlık Hizmetleri MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğr. Gör. Mustafa Çelik’i makamında ağırladı.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALARDAN DOLAYI SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ
Mağara Araştırmaları Topluluğu’nun deprem bölgesinde yaşadıklarıyla ilgili bilgi alan Rektör Özkan, “Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olarak deprem bölgesine ilk günden giderek oradaki ekiplere destek olmanız bizleri hem gururlandırdı hem duygulandırdı. Gelecek nesle güvenmeyenlerin sizlerden ders alarak gençlerimiz hakkında ümitvar olmalarını rica ediyorum. Bizim gençlerimiz toplumsal olaylara duyarlı ve bilinçli fertler olarak yetişmektedir. Z kuşağından beklentimiz yok gibi sözler sizlerin cesaretini, özgüvenini ve geleceğe dair umutlarını köreltmesin. Depremin ilk saatlerinden itibaren gösterdiğiniz çabalar ve bölgeye sağladığınız katkılar, insanların hayatlarını kurtarmak için elinizden gelenin fazlasını yapmış olmanızdan dolayı gurur duyuyorum. İyi ki varsınız.” dedi.
ÖĞRENCİLERE ARAMA KURTARMA EĞİTİMİ VERİLECEK
Rektör Özkan, “Mağara Araştırmaları Topluluğu üyelerinin arama kurtarma sertifikası alması ve arama-kurtarma konusunda daha tecrübeli olması için AFAD ve Antalya İtfaiyesi ile irtibata geçerek gerekli eğitimlerin verilmesini sağlayacağız. Üniversitemiz personelleri arasında da arama-kurtarma eğitimi almak isteyenler için programlar düzenleyeceğiz. Öğrencilerimizin kampüse gelişinden sonrada arama-kurtarma eğitimi almak isteyen öğrencilerimize de bu eğitimi ulaştırmak için çaba sarf edeceğiz. İlerleyen yıllardaki afetlere daha hazır hale gelmek için Akdeniz Üniversitesi olarak çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
TERMAL KAMERA İLE ÇALIŞMA YAPILDI
Mağara Araştırmaları Topluluğu Başkanı, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Umut Nair, “Deprem bölgesinde Kahramanmaraş Elbistan’da arama kurtarma faaliyetlerine katıldık. Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu olarak Hatay’da İskenderun ve Antakya bölgelerinde de arama kurtarma faaliyetlerimizi yürüttük. Yaklaşık sahada 40 kişilik bir ekiple bölgedeydik. Bölgeden ayrıldıktan sonra da yardımlarımızı devam ettirdik.” dedi. Elbistan’da gönüllüler aracılığıyla termal kamera bulduklarını söyleyen Nair, “Termal kamera ile enkazları gezip ısı almaya çalışıyorduk. Bu nedenle enkaz başında düzenli bir arama kurtarma faaliyeti yürütemedik. Gelen telefonlarla gittiğimiz bir enkazdan 3-4 kişiyi canlı çıkartabildik. İskenderun’da arkadaşlarımız başarılı bir faaliyet yürüttü. Topluluğumuz bölgeye ilk ulaşan ekiplerdendi. O bölgede birçok kişiyi enkaz altından çıkarttılar.” ifadelerini kullandı.
AĞLAYARAK TEŞEKKÜR ETTİLER
Deprem bölgesindeki atmosferi kelimelerle tarif etmenin mümkün olmadığını söyleyen Umut Nair, herkesin psikolojik olarak etkilendiği çok sayıda olay yaşadığını söyledi. Bu olaylardan biri hakkında bilgi veren Umut Nair, “Bir yerden ses geldiğini söylediler ve biz oraya termal kamerayla ısı almak için baktık. Yurt dışından gelen biri vardı, İbrahim abi, babası enkaz altındaymış. Termal kamera ile belirttiği yere baktığımızda bir ısı aldık ve başka yerdeki arama kurtarma çalışmasını o noktaya yönlendirdik. Daha sonra enkazdan ayrıldık fakat gece aldığımız haberde İbrahim abinin babası sağ çıkmıştı, çok yaşlı bir amcaydı kendisi. O olayı unutamıyorum, çok teşekkür etti bize, onun ağlaması, gözyaşları bile hepimizi çok etkiledi. O kurtulma motivasyonda sağladı bizim için o yüzden bu olayı uzun süre unutamayacağım.” şeklinde konuştu.
ANNE VE KIZI ENKAZDAN CANLI ÇIKARDIK
Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Recep “Deprem olduğunda Samsun’dan yola çıktım. Ankara’da mağara araştırma derneği ile birlikte Hatay’a geçtik. Onlarla beraber arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Elimizden geldiğince insanları kurtarmaya çalıştık.” dedi. Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü birinci sınıf öğrencisi Sefa Gözel, “Deprem zamanında Ankara’daydım. Türkiye’nin diğer mağaracılarıyla beraber İskenderun ekibine katıldım. İlk vardığımız andan itibaren enkazda çalışmaya başladık. Enkazlarda ne gerekiyorsa onu yaptık. 44. Saatte bir canlı sesi duyduk. Bir kız çocuğuyla annesinin sesi geliyordu. Yaklaşık üç dört saatlik çalışmanın ardından diğer ekiplerle beraber canlı çıkarmayı başarabildik.” ifadelerini kullandı.
Son güncelleme : 20.03.2023 11:18:38