Mimarlık Fakültesi'nde Mekânsal Erişilebilirlik konuşuldu

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 'Mekânsal Erişilebilirlik ve Evrensel Tasarım' başlıklı panel düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla 'Mekânsal Erişilebilirlik ve Evrensel Tasarım' başlıklı çevrim içi panel düzenlendi. Mimarlık Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Bakır'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde üniversitemiz ve farklı Üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinden akademisyenler ile Antalya Kent Konseyi'ni temsilen Engelliler Meclisi Başkanı konuşmacı olarak katıldı.

ÜNİVERSİTE - KENT BÜTÜNLEŞMESİNE KATKI
Panelin açılış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Reha Kavas Engelliler Haftası sebebiyle düzenlenen panelin üniversite – kent bütünleşmesini sağlaması, yaşam mekanlarının tüm ölçeklerini ilgilendirmesi ve toplumsal sorumluluk açısından her tasarımcının dikkate alması gereken önemli konuları vurgulaması sebebiyle çok anlamlı olduğunu ifade etti.
FARKLI BÖLÜMLER TARAFINDAN ELE ALINDI
Açılış konuşmasının ardından söz alan Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mehmet Karavural yaşam içerisinde engellilerin karşılaştıkları farklı mekânsal sorunları birçok boyutu ile örneklendiren deneyimlerini aktararak çözüm önerilerine değindi. Daha sonra yaşam mekânlarını en ince detaylarından kentsel ölçeğe kadar değerlendirmek üzere sırasıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Tavşan, Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak, Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yılmaz ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay söz aldı.
SORUNLAR, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÖRNEKLERLE ANLATILDI
Doç. Dr. Filiz Tavşan engellilerin mekânsal erişebilirliğini iç mimarlık açısından destekleyen mekânsal standartları örnekleri ile sunarken Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz evrensel tasarımın mimari standartları konusunda uygulamalı olarak hassasiyet geliştirmeyi amaçlayan atölye çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Tahsin Yılmaz evrensel tasarım ve mekânsal erişilebilirlik konularında peyzaj tasarımı açısından karşılaşılan zorluklara ve çözüm önerilerine değinirken Doç. Dr. Kıvanç ERTUĞAY mekânsal erişilebilirliğin sağlanması doğrultusunda kentsel ölçeğe ilişkin bilgisayar destekli modellemeyi çağdaş bir yöntem olarak gündeme getirdi.

 

Eklenme tarihi :16.05.2022 15:57:32
Son güncelleme : 29.11.2022 14:03:25