Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ve Kumluca Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Kumluca Özelinde Afet ile Mücadele Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.
Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ve Kumluca Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Kumluca Özelinde Afet ile Mücadele Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Antalya Valisi Hulusi Şahin’in başkanlığında gerçekleşen çalıştayda, afet riskleri, müdahale stratejileri ve çözüm önerilerinin ele alındı. Çalıştaya Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş, Kumluca Belediye Başkanı Uzm. Dr. Mesut Avcıoğlu, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özen ve Kumluca MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşgun da katıldı.
METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ
Sonuç bildirgesinde; afetlere karşı alınması gereken önlemler, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacak müdahaleler, afetlerin tarım, ekonomi ve toplum üzerindeki etkileri ile bu sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlar sıralandı. Ayrıca, Kumluca’nın afetlere daha dirençli bir kent haline gelmesi için yerel yönetimlere, kamu kurumlarına, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düştüğü vurgulandı. Kumluca da sıkça yaşanan sel felaketlerine karşı “meteorolojik erken uyarı sistemlerinin” daha etkin hale getirilmesi gerektiği belirtildi. Afet sırasında ve sonrasında hızlı müdahale kapasitesinin artırılması, su taşkınlarının önüne geçilmesi ve dere yataklarının ıslah edilmesinin önemine dikkat çekildi.
ALTERNATİF İLETİŞİM KANALLARI OLUŞTURULMALI
Deprem riski konusunda, Akdeniz bölgesindeki geçmiş depremlerin incelendiği ifade edilirken, olası depremler sırasında insansız hava araçlarının (İHA) kullanılması, afet iletişimini kesintisiz hale getirecek haberleşme sistemlerinin oluşturulması ve “yenilenebilir enerji destekli barınma alanlarının” geliştirilmesi önerildi. Bu kapsamda, Kumluca’nın afet anında iletişim sorunları yaşamaması için alternatif iletişim kanallarının oluşturulması gerektiği ifade edildi.
TARIM SİGORTASININ ÖNEMİ VURGULANDI
Kumluca’nın tarımsal üretim merkezi olması nedeniyle, doğal afetlerin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkileri de çalıştayın önemli konuları arasında yer aldı. Bildirgede, afetlerden sonra tarımda meydana gelen maddi kayıpların sigorta sistemleriyle telafi edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, tarımsal sulama sistemlerinin modernleştirilmesi ve iklim değişikliğinin getirdiği risklere karşı daha dayanıklı bir sulama altyapısının oluşturulması gerektiği belirtildi.
AFET SONRASI PSİKOSOSYAL DESTEK
Afetlerin toplumsal etkilerine de değinilen bildirgede, özellikle dezavantajlı gruplar arasında yer alan yaşlı bireylerin afet sonrasında yalnız kalmamaları için “yaşlı dostu” yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Afet sonrası süreçte çevre ve insan sağlığını tehdit eden durumların giderilmesi için özel önlemler alınması gerektiği kaydedildi. Bu süreçte, afetlerden etkilenen bireylere psikososyal destek verilmesinin, toplumsal uyum ve dayanışmayı artıracağı vurgulandı.
AFET YÖNETİMİNDE AKADEMİK BİLGİ VE UZMAN DESTEĞİ ÖNEMLİ
Afet yönetiminde akademik bilginin ve uzman desteğinin büyük önem taşıdığının ifade edildiği çalıştayda, bu kapsamda afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturulması ve daha etkin mücadele edilmesi için Akdeniz Üniversitesi bünyesinde “Afetle Mücadelede Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulması önerildi. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde “Afetle Mücadele Lisansüstü Programı” açılması, Mühendislik Fakültesi bünyesinde “Yangın ve İklimlendirme Mühendisliği Bölümü” kurulması gerektiği ifade edildi.
DAHA KAPSAMLI BİR SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANACAK
Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çoşgun çalıştayda sunumlarıyla yer alan akademisyenler ve kurum temsilcilerinden toplanılacak geri bildirimler neticesinde ilerleyen günlerde daha kapsamlı bir sonuç bildirgesi yayınlayacaklarını açıkladı. Bu bildirgede, afetle mücadeleye yönelik alınması gereken ek tedbirler ve çözüm önerileri kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu, KUTSO ve Kumluca Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla hazırlanacak olan bu detaylı sonuç bildirgesi Kumluca ilçesinin bundan sonra yaşanılacak afetlere daha dirençli bir ilçe haline getirilmesi noktasında atılacak adımlar için yol gösterici olacağı vurgulandı.
Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çoşgun, bilim insanları, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde, bölgeyi daha güvenli ve dirençli bir geleceğe taşımayı hedeflediklerini belirterek, çalıştaya katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Son güncelleme : 27.12.2024 12:01:39