İnsan, Teknoloji ve Doğal Afetler Paneli'ne Akdeniz Üniversitesi katkısı

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, İnsan, Teknoloji ve Doğal Afetler Paneli'ne konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye Bilişim Derneği'nin İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Teknoloji ve Doğal Afetler Paneli 23 Şubat 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların yer aldığı panele Akdeniz Üniversitesi'ni temsilen Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş katıldı. Panelde özellikle doğal afetlerde teknolojinin nasıl kullanıldığı ve bunun sonucunda afetlerin insan odağında sosyo-kültürel yapıya, sosyo-ekonomik yapıya, çevreye ve yaşama olumsuz etkilerinin ne kadar azaltılabileceği ele alındı. Günümüzde ve gelecekte küresel düzeyde alınması gereken önlemler 'Orman yangınları', 'Pandemi', 'Depremler', 'Su baskınları ve taşkınlar' ve 'Kuraklık ve çölleşme' başlıklarında derinlemesine tartışıldı.
KURAKLIK VE ÇÖLLEŞME
Panelin moderatörlüğünü TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat'ın yaptığı panelde Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, kuraklık ve çölleşmenin insanın yaşamına etkileri ve önlemede teknolojinin kullanımı konusunu aktardı. Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ""Kuraklık ve Çölleşme Çalıştayı"" süreci yöneticisi olarak katıldığı İnsan, Teknoloji ve Doğal Afetler Panelinde Kuraklık ve Çölleşme Çalıştayı'nda alınan kararları ve konuyla ilgili geliştirilen önerileri paylaştı. Türkiye ve dünyada kuraklık, iklim değişikliği, araştırma-geliştirme ve teknolojinin tarım ve insan yaşamına etkilerini anlatan Özçatalbaş, bir bakıma teknoloji üretmek için doğal ve çevresel afetlere maruz kalan yerkürenin, yine bilim ve teknolojideki gelişmelerle kontrol altına alınabileceği ve teknolojik çözümlerin geliştirilmesinin sağlayacağı etkiler üzerinde durdu.
HER BİREYE SORUMLULUK DÜŞÜYOR
'İnsan ve Teknoloji' ekosisteminin çerçevesinde doğal afetlerde teknolojinin nasıl kullanıldığı ve bunun sonucunda afetlerin insan odağında sosyo-kültürel yapıya, sosyo-ekonomik yapıya, çevreye ve yaşama etkilerinin ne kadar azaltılabileceği üzerine görüş belirten Dr. Özçatalbaş: 'Ülkemizi de geniş ölçüde etkileyen orman yangınları, su baskınları, pandemi, deprem ve kurak gibi afetlerle başa çıkma sürecinde yaşadıklarımızdan edindiğimiz deneyimlerin değerli olduğunu ve bunu gelecekteki muhtemel benzer afetler karşısında nasıl kullanabileceğimiz konusu üzerinde önemle durmak gerek. Kuraklık ve erozyonun da doğal afet olarak değerlendirildiği oturumda ülkemizin doğal afetlere yönelik teknoloji ve politika geliştirmek yönünde kamu kadar, STK'lara, tüm iktisadi sektörlere ve her bireye düşen sorumluluklar vardır.' şeklinde konuştu.
 



 
 
 
 

Eklenme tarihi :1.03.2022 15:26:33
Son güncelleme : 30.11.2022 14:10:35