Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkezi ve Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi iş birliği ile ‘İnsan Felsefesi ve Hemşirelik’ konferansı gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkezi ve Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü iş birliği ile ‘İnsan Felsefesi ve Hemşirelik’ konferansı gerçekleştirildi. Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gürsoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türk Felsefe Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken konuşmacı olarak katıldı.
FELSEFE BİR DÜŞÜNME, BİLME VE YAŞAMA YOLUDUR
Konuşmasına sorularla başlayan Prof. Dr. Betül Çotuksöken insanın kendi görüşleri ışığında felsefeyi ya da bir kuramı nasıl gördüğünü, felsefe yaklaşımını, felsefe anlayışının ne olduğunu sorgulaması gerektiğini belirtti. Felsefenin bir düşünme, bilme ve yaşama yolu olduğunu vurgulayan Çotuksöken; felsefeyi insanın dünya ile ilişkisi, bilgi ile ilişkisi, bilgi olmayanla ilişkisini ortaya koymaya çalışan bir etkinlik olarak tanımlayarak; “Tekil bir birey olarak Dış dünya-Düşünme-Dil arasındaki ilişkilerimiz kim olduğumuzu belirler” dedi.
HEMŞİRE KENDİ FELSEFESİNİ OLUŞTURMALI
İnsana dayalı ve insan eksenli bir duruşun hemşirelikte daha öne çıktığını belirten Prof. Dr. Çotuksöken; hemşirenin karşılaştığı olağan ve olağanüstü durumları nasıl değerlendireceği bağlamında insanın bütünlüğünün ve değişkenliğin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Her insanın karşılaştığı her bir durumu o zamana kadar edindiği bilgileri, kavramlar ve deneyimlerle karşıladığını ifade eden Çotuksöken hemşireliğin bu karşılaşmalarda Theoria ile Praksisi birleştirdiğini ve bunun çok özel olduğunu özellikle vurguladı.
HEMŞİRE İÇİN FELSEFİ SORGULAMA BAKIM DÜNYASINA ANLAM KAZANDIRIR
Konferansın tartışma bölümünde klinisyen hemşireler insan felsefesinin klinikte değişimler yaratabileceğini, felsefi bakışın bakıma anlam verdiğini ve hemşireye doyum verdiğini ve akademisyen hemşirelerin eleştirel biçimde insan ve felsefesinin hemşirelik müfredatında eksiklik kaldığını belirttiler. Hemşirelik Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Emine Kol “İnsan Bakım Seminerleri”nin farklı başlıklar ve konuklarla devam edeceğini, seminerlerin tüm Türkiye genelinde katılımcılara açık olduğunu ifade ederek, katılımcıları bir sonraki seminerlere katılmaya davet etti.
Son güncelleme : 4.07.2023 16:33:50