Hemşirelik Fakültesi'nde Uygulama, Araştırma, Geliştirme Kursu  

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlileri Temsilciği Kuram/Model Temelli Uygulama/Araştırmanın SWOT Analizi ve Kuram/Modellerin Araştırma/Uygulamaya Aktarım Alanları konu başlıklarının yer aldığı kurs programı genç araştırmacılar tarafından yoğun ilgi gördü.
EKOLOJİK GÖRÜŞE YÖNELİM VAR
Kuram ve kuramcıların dönemlerine göre değişen sağlık kavramı paradigmalarından ve hemşireliğe kazanımlarından bahseden Doç. Dr. İlkay Boz, günümüz postmodern hemşirelikten neomodern hemşireliği geçiş sürecinde bütüncül görüşten ekolojik görüşe yönelim olduğunu vurguladı. Hemşirelikte kuramın hastaların sağlığını ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyerek Hemşirelik Bilimini geliştirdiğini ve Praksise ulaşmayı sağladığı ifade eden Doç. Dr. Boz, hemşirelik kuramının/modelinin uygulamadaki amacının hemşirelerin günlük deneyimleri tanımlamasına, açıklamasına ve tahmin etmesine yardımcı olduğunu vurgulandı.
KURAM VE UYGULAMANIN SENTEZİ ANLATILDI
Kuram/Model temelli Uygulama/Araştırmanın SWOT Analizi kapsamında güçlü yönler, zayıf yönler fırsatlar ve tehdit alanlarının tartışıldığı bölümde Prof. Dr. Yangın, kavramların soyutluğu ve karmaşıklığı nedeniyle kuramı bir modele dönüştürme ve kuramsal ampirik bir çerçeve oluşturmanın zorlukları hakkında bilgilendirdi. Hemşirelik kuramı ile çalışmanın, araştırma süreci ile hemşirelik bilgisi arasındaki ilişkinin sentez edilmesini sağladığı, uygulamayı yönlendirdiği, sistematik düşünmeyi sağladığı, araştırmacıya iç görü kazandırdığını belirten eğitimciler, Kuram Temelli Hemşirelik Uygulaması için kılavuzlardan ve adım adım Kuram/ Modellerin Araştırma/Uygulamaya aktarım adımlarından bahsederek güncel çalışma sonuçlarına yer verdi.
KURSLAR YOL GÖSTERİCİ
Program sonunda katılımcıların soru ve görüşlerine yer verildi. Özellikle genç araştırmacılar bu kursun onların araştırma ve tez projelerinde yol gösterici olduğunu, farkındalık kazandırdığını ifade etti. AGT Bşk. Arş. Gör. Yeliz Karaçar ve Bşk. Yrd. Arş. Gör. Büşra Nur Temür kurs sürecindeki destekleri ve özverileri için Doç. Dr. Boz ve Prof. Dr. Yangın'a teşekkürlerini iletti.


)

Eklenme tarihi :18.05.2022 14:21:34
Son güncelleme : 29.11.2022 14:01:28