Hemşirelik Fakültesinde Dünya İş Sağlığı Günü dolayısıyla “Hemşireliğin Görünmeyen Yönü: Yengeç Sepeti Sendromu” ele alındı.
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde Dünya İş Sağlığı Güvenliği Günü dolayısıyla her yıl geleneksel hale gelen bir farkındalık Webinarı düzenlendi. Bu yıl Uluslararası Çalışma Örgütü’nün belirlediği ‘Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı temel bir haktır’ temasının ele alındığı toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Selma Öncel yaparken Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Seda Cansu Yeniğün “Hemşireliğin Görünmeyen Yönü: Yengeç Sepeti Sendromu” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
İŞ YAŞAMINDAKİ MOTİVASYON FAKTÖRLERİ
Her meslekte tüm çalışanlar açısından ekip arkadaşlarının desteğinin ve ekip iş birliğinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Selma Öncel bunun bireylerde çalışma motivasyonunu artırdığını söyledi. İnsanların birlikte çalıştıkları kişileri olumlu veya olumsuz etkilemesinin birçok nedeni olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Öncel, bunların başında deneyimsizlik, kültürel farklılıklar, kişilik özellikleri, cinsiyet farklılıkları, yaş farkı, ast üst ilişkileri, terfi alma şekli, ekonomik kaygılar, liyakatsız atamalar, çalışma şartlarının eşit şartlarda olmaması gibi birçok faktörün geldiğini ifade etti. Meslek hastalıkları açısından bir kişiden anamnez alırken sorulması gereken öncelikli sorular olduğunu belirten Prof. Dr. Öncel bu soruların cevabının kişideki depresyon, stres, anksiyete, kaygı, öfke, yalnızlık, tükenmişlik, düşük benlik saygısı vb. gibi durumlarda nelere odaklanmak gerektiğini gösterdiğini söyledi.
NEDENLER KONUŞULDU
Açılış konuşmasının ardından Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Seda Cansu Yeniğün sunum başlığının anlamını açıklayarak; Yengeç Sepeti kavramının ilk kez Yazar Ninotchka Rosca tarafından dile getirildiğini, Filipinler’de yaygın olarak kullanıldığını ve kavramın “ben yapamıyorsam sen de yapamazsın, ben başaramıyorsam, sen de başaramazsın” anlamına geldiğini ifade etti. Yengeç Sepeti Sendromunun bireysel ve örgütsel nedenlerinin olduğunu söyleyen Yeniğün bireysel nedenlerinin başında kıskançlık, hasetlik, benlik, özgüven, korku ve kaygının geldiğine örgütsel nedenlerin başın ise örgüt kültürü, örgüt yapısı, yönetici tutum ve davranışının önemli olduğuna vurgu yaptı.
EKİP ÇALIŞMASINA VURGU
Katılımcıların çalışma ortamında yengeç sepeti sendromu yaşama durumunu sorgulamalarını sağlayan Yeniğün birden çok yengecin bulunduğu kovadan kaçmaya çalışanı yukarı itmek yerine aşağı çeken yengeçlerden olmamak gerektiğini, ilk adımın alan değil veren olmak olduğunu, şükran duymanın, olumlu düşünmenin, kıskanç olmamanın, karşılaştırma yapmamanın, yargılayıcı olmamanın önemli davranış biçimleri olduğuna değdi. Yeniğün, o kovadan bir kez çıktığınızda, açık denizi keşfetmeniz sizin elinizde, çevrenizdekileri yargılamayın içinizdeki ateşi tutuşturan bir ışık ve ilham kaynağı olarak görün diyerek sunumunu sonlandırdı.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer Seda Cansu Yeniğün’e ve katılımcılara teşekkür ederek birlikte ekip üyelerinin sevgi, saygı, hoşgörü içinde çalışmasının iten değil çeken olmasının gerçek başarıyı yakalamada önemli olduğunu söyledi. Daha sonra Yenigün’e teşekkür belgesi takdim edildi.
Son güncelleme : 8.05.2023 15:52:58