Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği 'Gençlik ve Sosyal Medya – Ne Kadar Gerçek, Ne Kadar Sanal' başlıklı panelde sosyal medya bağımlılığı konuşuldu.
Akdeniz Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu koordinatörlüğünde Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Ne Kadar Sanal' başlıklı bir panel düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Burak Kulaksızoğlu, Öğr. Gör. Dr. Ali Erdoğan ve Psikolog Mehmet Gülengöz katıldı. Öğrencilerle söyleşi tadında interaktif olarak sıcak bir ortamda gerçekleşen panelde panelistler gençlerin 'Bağımlılık nedir? Sosyal medya bağımlılığı nedir? Madde bağımlılıklarıyla sosyal medya bağımlılığı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? ve sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz?' gibi sorularına cevap verdi.
BEDENSEL VE SOSYAL YAŞANTIYI BOZUYOR
Panelde konuşan Doç. Dr. Burak Kulaksızoğlu, bağımlılığın, olumsuz davranış ve olumsuz sonuçlarla neticelenen, bilişsel bozukluğun sebep olduğu hatalı bir irade gücü hastalığı olduğunu belirterek, 'Bir başka tanıma göre ise bağımlılık, bireylerin zihinsel, bedensel ve sosyal yaşantısını bozan patolojik bir davranış olarak tanımlanmaktadır. Genel itibariyle bağımlılık çoğunlukla fiziksel ve ruhsal olarak herhangi bir maddeye olan tutkuyu ifade edebilmek için kullanılmaktadır.' Bu tanımlar göz önüne alındığında ve bireylerin sosyal medya ile ilişkileri incelendiğinde rahatlıkla bir sosyal medya bağımlılığından söz edebiliriz.' şeklinde konuştu.
ÖNCE ALIŞKANLIĞA SONRA DA BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞME RİSKİ VAR
Teknolojinin gelişimiyle artan bağımlılık riskine değinen Doç. Dr. Burak Kulaksızoğlu 'Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte internet ve sosyal medya, eğitimden eğlenceye, alışverişten iletişime kadar çeşitli imkânlar sağlaması nedeniyle hayatımızda her geçen gün daha da önemli bir konuma gelmektedir. İnternet ve sosyal medyanın bizlere her alanında sağladığı kolaylıklarına rağmen aşırı derecede kullanımı özellikle çocuklar ve gençler için önemli sorunlara yol açabilmektedir. İnternet ve sosyal medya kullanımının zaman içerisinde alışkanlığa, alışkanlıktan da bağımlılığa dönüşebilme riski azımsanmayacak kadar çoktur ve üzerinde durulmaya değer bir konudur. Her geçen gün karşılaştığımız vakalar bunun en önemli kanıtıdır.' ifadelerini kullandı.
SANALIN GERÇEKLE YARIŞAMADIĞINI GÖRECEKSİNİZ
Öğr. Gör. Dr. Ali Erdoğan ise sosyal medya bağımlılığından kurtulma yöntemlerini anlattı. Hiçbir sanal ortamın gerçeği kadar mutluluk getirmeyeceğinin altını çizen Dr. Ali Erdoğan, 'Yalanların içinde kaybolmayı değil gerçeklerle yüzleşerek hayatınızı daha anlamlı kılmaya çalışın. Bir anda olmasa bile kendinize sınırlar koymaya çalışın. Sosyal medyada geçirdiğiniz vakitlere sınır koyun ve bunu yaptığınızda elde edeceğiniz kazanımlara odaklanın. Yeni hobiler ve yeni arkadaşlar edinin. Belki ilk başta biraz zorlanacaksınız ama sanalın gerçekle yarışamadığını ve daha anlamlı olduğunu göreceksiniz.' diye konuştu.
Son güncelleme : 29.11.2022 13:56:00