Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda Türkiye Zirvede

Akdeniz Üniversitesi TÜBİTAK koordinasyonunda Antalya’da düzenlenen ve 22 ülkeden 135 öğrencinin yarıştığı 28. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nın ödül törenine ev sahipliği yaptı. 11 Balkan ülkesi ve farklı coğrafyalardan 11 misafir ülkeden 135 öğrencinin katıldığı ve 22 ülkeden 135 öğrencinin yarıştığı Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye birinci oldu.

Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreniyle derece giren öğrenciler madalyalarını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandalve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın ellerinden aldı. Ödül törenine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen ve 22 ülkeden 135’i öğrenci olmak üzere lider, lider yardımcıları, misafirler, akademik ve organizasyon komiteleriyle birlikte yaklaşık 300 kişi katıldı.

BİRİNCİLİK TÜRKİYE’NİN

22 ülkeden 23 takımın yarıştığı matematik olimpiyatında toplamda 135 öğrenciden 105'ı madalya aldı. Madalya sıralaması 10 altın, 56 gümüş ve 39 bronz şeklinde dağılım gösterdi. Türkiye A ve Türkiye B olmak üzere iki takımla yarıştı. Türkiye A takımında yer alan öğrenciler 3 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak Türkiye’yi ülke sıralamasında birinciliğe yerleştirdi. Türkiye B takımı ise 4 gümüş, 2 bronz kazandı. Türkiye’nin 177 puanla birinci olduğu olimpiyatta Bulgaristan 171 puanla ikinci, Romanya 169 puanla üçüncü oldu.

İYİ BİR GELECEK İÇİN İYİ BİLİM İYİ TEKNOLOJİ

Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na ev sahipliği yapmanın çok büyük bir onur olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bu tür platformlar bilimi sevdirmek için çok önemli, bu anlamda hem TÜBİTAK başkanlığımız hem Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bilim olmadan bir ülkenin güçlü olması mümkün değil ki, şu anda gücün ne kadar önemli olduğunu savaşlarla görüyoruz. Bu çocuklar da umuyorum bütün insanlık için iyi teknolojiler geliştirilmesi anlamında bilim yaparlar. Biz zaten o açıdan burada gayret gösteriyoruz. İyi bilim ve teknoloji çıksın ki insanlık için iyi bir gelecek olsun diye. Bunlarda en büyük adımlar, Türkiye bu anlamda son birkaç yıldır özellikle çok büyük adımlar atıyor. Ben bir bilim insanı olarak çok mutlu oluyorum. Bu tür etkinliklerin artmasını ve çocukların da geleceklerinde başarılar diliyorum” diye konuştu.

BİRİNCİLİK GURURU

22 ülkeden genç öğrencilerin matematik alanındaki bilgi ve becerilerini ortaya koymak için hafta başından beri burada yarıştıklarını belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Dünyada da uzunca yıllardır bilim olimpiyatları matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, astronomi, coğrafya alanında gerçekleşiyor. Bizim de ülke olarak TÜBİTAK ülkemizin bu öğrencilerimizi seçen, yetiştiren ve şu anda başarılarını biraz önce altın, gümüş, bronz madalyalar teslim edildi. Ülke olarak da birinci olmanın gururunu yaşıyoruz. Sadece altın, gümüş, bronz madalyalar alan çocuklarımızın değil aynı zamanda takımların da ülke sırasında da ülke olarak birinci olmak çok memnuniyet verici” diye konuştu.

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI

Dünyanın birçok yerinden gelen öğrencilerin bu vesileyle Antalya'yı ve ülkemizi, kültürümüzü de tanıdıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, “Geleceğe doğru baktığımızda gelecekte bu öğrencilerle, geleceğin bilim insanlarıyla mutlaka birlikte çalışmamız ülke olarak devam edecek. O yüzden onların burada ülkemizi hem kültürüyle hem de daha da önemlisi bilimiyle, bilim insanlarıyla tanıyor olmaları çok kıymetli. Bu çocuklar, bu gençlerin yapmaya çalıştığı, geleceğin zorlu problemlerine belki daha toplum noktasında en çok konuşulan bugün yapay zekaysa, yapay zekanın sadece kullanıcısı olmak değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olma noktasında bilim temelli çözümlere ihtiyaç var. Bilim temelli çözümler için de bilim insanlarına ihtiyaç var. Ve bu sadece bugünün yetişkin bilim insanları değil çok daha kritik olan gelecekteki bilim insanları. İşte bugün burada 22 ülkeden yarışan 135 çocuğumuz geleceğin bilim insanları. Bunlar içerisinde ülkemizden de çok başarılı öğrencilerimiz var. Biz bu öğrencilerimize, bu gençlerimize güveniyoruz. Ve bilimi bir diplomasi olarak ülkeler arasındaki barış ve dünyanın problemlerinin çözülmesi için önemli bir araç olarak görüyoruz” dedi.

Eklenme tarihi :29.06.2024 13:59:47
Son güncelleme : 1.07.2024 13:22:32