Dünya Çevre Günü’nde geleceğin tehlikesi mikroplastikler ele alındı

Akdeniz Üniversite Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından “5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği” kapsamında mikroplastikler konusu ele alındı.

Akdeniz Üniversite Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından “5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği” kapsamında mikroplastikler konusu ele alındı. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) Müdürü Doç. Dr. Ethem Karadirek, 1972’de Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan karar neticesinde her yıl düzenli olarak çevrenin korunması konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan Dünya Çevre Yılı kutlamalarında bu yıl tema olarak plastik kirliliğine çözüm konusunun belirlendiğini açıkladı.

HER YIL 5 TRİLYON TEK KULLANIMLIK POŞET TÜKETİLİYOR

Plastik kirliliğinin ürkütücü boyutuna dikkat çeken Doç. Dr. Ethem Karadirek “Dünyada her bir dakikada yaklaşık 1 milyon adet plastik su şişesinin alındığı ve yine her yıl yaklaşık 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketildiği tahmin edilmektedir. Günlük hayatımızda kullandığımız plastik ürünlerin yaklaşık yarısını tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Plastik ürünler doğada yüzlerce yıl kalmakta, insan, çevre ve hayvan sağlığına olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Plastik ürünlerin daha küçük boyutta üretilmiş olanları ile büyük boyutlu plastik ürünlerin bozulması sonucu ortaya çıkan küçük boyutlu (≤5 – 1 mm) plastik atıklar mikroplastikler olarak adlandırılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Görsel-2.jpg

İNSAN KANINDA MİKROPLASTİK VARLIĞI TESPİT EDİLDİ

Mikroplastiklerin su, toprak ve hava ortamlarında bulunduğunu söyleyen Karadirek “Son yıllarda yapılan çalışmalarda insan kanında mikroplastik varlığının tespiti ortaya konulmuştur. Plastik endüstrisi tarafından kozmetik, temizlik maddeleri, kişisel bakım ürünleri vb. sektörlerde kullanılmak üzere üretilen birincil mikroplastikler ile plastik ürünlerin (şişe, ağ, poşet vb) bozulması sonucu oluşan düzensiz plastik parçaların oluşturduğu ikincil mikroplastikler olmak üzere iki farklı şekilde isimlendirilmektedirler. Çevre ve halk sağlığı açısından mikroplastiklerin etkileri üzerinde yoğun bilimsel çalışmalar hem ülkemizde hem de dünyada yoğun olarak sürdürülmektedir. Mikroplastik kirliliği konusunda kaynağında azaltma yoluna gidilmesi kaçınılmazdır. Mikroplastik içeren kişisel bakım ürünleri, diş macunları vb. ürünlerin yerine muadil ürünlerin kullanımı, sentetik tekstil ürünlerinin üretiminin sınırlandırılması, plastik ürün kullanımının zorunlu olduğu durumlarda etkin atık toplama sistemlerinin uygulanması ve tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımına sınırlama getirilmesi gibi önlemler hızla düzenlenmelidir. Ayrıca bu konuda farkındalık yaratılması ve kamuoyunun konu hakkında bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

ÇEVRİM İÇİ ETKİNLİK

Karadirek, “Bu kapsamda Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak 5 Haziran 2023 tarihinde düzenlediğimiz çevrim içi etkinliğimizde Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güleda Engin “Makrodan Mikroya: Mikroplastik Kirliliği Kriziyle Mücadele” başlıklı sunumunu ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Gedik ise “Plastik Partiküller: Antroposen Çağın Nedeni mi? Sonucu mu?” başlıklı sunumunu takdim etmişlerdir. Hocalarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.

Görsel-1.jpg

Eklenme tarihi :7.06.2023 15:33:10
Son güncelleme : 7.06.2023 15:35:40