Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı’na Akdeniz Üniversitesi katkısı

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı’na katılarak alanlarında yaptıkları araştırmalara yönelik sunum gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin deprem gerçeği, 6 Şubat depremleri sonrasında elde edilen bulgular ve olası Marmara depremine ilişkin olarak bilim insanları tarafından yürütülen projelerin çıktıları, TÜBİTAK tarafından “Bilimle Birlikte Başaracağız” mottosuyla düzenlenen “Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı”nda kamuoyu ile paylaşıldı.

Konferansta, tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlarından biri olan, karada son yüzyılın dünyada en büyük felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin sonrasında hemen açılan TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında desteklenen 124 proje ile 1001 Deprem Özel Çağrısı kapsamında desteklenen 79 proje ele alındı. Katılımcıların, araştırmacılara sorular da yöneltilebildiği sanal konferans TÜBİTAK’ın YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlandı. Konferansın açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi.

003.jpg

Çalıştayda Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Ertaş Beşir yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK projesini Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı’nda sundu. “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” Deprem Araştırmaları kapsamında desteklenen 121K927 numaralı “Deprem Sürecinde Yapısal Olmayan Elemanların Neden Olduğu Risk ve Tehlikeler için Ölçülebilir Bir Yöntem ve Eğitim Programı ile İç Mimarlık Öğrencilerinin Bilgi ve Farkındalıklarının Geliştirilmesi" başlıklı TÜBİTAK projesi 2 Şubat 2022 yılında desteklenmişti. Proje Yürütücüsü: Şebnem Ertaş Beşir, araştırmacılar ise Prof. Dr. Öner Demirel, Prof. Dr. İlkay Özdemir, Prof. Dr. Hatice Odacı, Prof. Dr. Osman Arayıcı, Prof. Dr. Zuhal Kaynakçı Elinç, Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, Doç. Dr. Hakan Koğar, Doç. Dr. Filiz Tavşan, Doç. Dr. Elif Sönmez, Dr. Öğr. Üyesi Merih Kasap. Danışmanlar: Doç. Dr. Nusret Demir, Doç. Dr. Etem Yeşilyurt, Dr. Öğr. Üyesi Derya Deniz, Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Güreşçi, Arş. Gör. Kurtuluş Atasever.

İKİ OTURUMUNDA İKİ AYRI SUNUM

Çok Yönlü Yer Bilim Araştırmaları oturumda Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yapı Denetim Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Erkül ise 6 Şubat 2023 Maraş-Şehitkamil ve Elbistan Depremleri ile İlişkili Yüzey Kırıklarının İncelenmesi ve Depremlerin Mühendislik Yapıları Üzerindeki Etkileri sunumu gerçekleştirdi. Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, Yenilikçi İnşaat Modelleri ve Mimari Tasarımlara Yönelik Mühendislik Çözümleri oturumunda Depremde Yıkılan Binalardaki Yapısal Kusurların Belirlenmesi sunumu, Yenilikçi İnşaat Modelleri ve Mimari Tasarımlara Yönelik Mühendislik Çözümleri oturumunda ise Yeni Tasarım Betonarme Yapılarda Burkulması Engellenmiş Çelik Çaprazların Kullanımının Araştırılması sunumu gerçekleştirdi.

025.jpg

026.jpg

027.jpg

02.jpg

03.jpg

Eklenme tarihi :5.04.2023 14:37:48
Son güncelleme : 5.04.2023 14:38:07