Cumhuriyet Kavramının Tarihsel Önemi ve Toplumsal Belleğimizdeki Yeri konuşuldu

Edebiyat Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma-Uygulama Merkezi tarafından Cumhuriyet Kavramının Tarihsel Önemi ve Toplumsal Belleğimizdeki Yeri Konferansı düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma-Uygulama Merkezi tarafından Edebiyat Fakültesi Kaşgarlı Mahmut Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Cumhuriyetin 101. Yılı Kutlama Programı kapsamında Cumhuriyet Kavramının Tarihsel Önemi ve Toplumsal Belleğimizdeki Yeri Konferansında Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Umut Karabulut konuşmacı olarak bilgilerini paylaştı. Konferansa Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Adak, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma-Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Leyla Derviş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

CUMHURİYET, HALKIN ZORLUKLA YARATTIĞI BİR DESTANDIR

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Geçmişi bilmeyen, geleceği göremez. Cumhuriyetimizin kazanımı, milletimizin en zor koşullar altında büyük bedeller ödeyerek verdiği mücadelenin bir sonucudur. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan cumhuriyet, bu halkın sayısız fedakârlık ve zorlukla yarattığı bir destandır.” dedi.

Toker, “Bu değerli mirası anlamak ve yaşatmak, geçmişin derinliklerinde saklı olan fedakarlıkları unutmaktan geçer. Bugün bu topraklarda özgür ve bağımsız olarak yaşamamızı mümkün kılan şey, Cumhuriyetin zor şartlarda kazanılarak tüm nesillere emanet edilen eşsiz bir kazanım olmasıdır. Geleceğe sağlam adımlarla ilerlemek için Cumhuriyetimizin anlamını ve onun bize kazandırdıklarını her zaman hatırlamalı, onu korumak ve geliştirmek adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ BİR YOL GÖSTERDİLER

Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma-Uygulama Merkezi Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Leyla Derviş ise “Cumhuriyet, bireyin haklarını, onurunu ve özgürlüğünü merkeze alan bir yönetim biçimidir. Atatürk’ün bize emanet ettiği bu değerli miras, yalnızca bir yönetim biçimi değil; aynı zamanda çağdaşlaşmanın, bilimin, eğitimin ve özgür düşüncenin temel taşıdır. Cumhuriyetimizin laik ve demokratik yapısı, bizlere özgür düşünmenin değerini, ilerlemenin gücünü ve adaletin önemini aşılamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bu kutsal topraklarda yeni bir medeniyetin filizlenmesini sağlarken, sadece Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmakla kalmadılar; aynı zamanda, Türk milletine geleceğini kendi elleriyle şekillendirebileceği güçlü bir yol gösterdiler.” ifadelerini kullandı.

TÜRK DÜNYASI’NIN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAKTIR

Derviş, “Özellikle son yıllarda, Türk Dünyası ile ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal alanlarda artan iş birliği, Cumhuriyetimizin bize miras bıraktığı kardeşlik ve dayanışma ruhunun somut bir göstergesidir. Bu birliktelik sayesinde; bilimden sanata, teknolojiden eğitime kadar birçok alanda ortak projeler geliştiriyor, daha güçlü bir Türk dünyası için el ele veriyoruz. Bugün Türkiye, Kafkaslardan Orta Asya'ya kadar uzanan geniş coğrafyada, dost ve kardeş halklarla birlikte büyümenin onurunu taşımaktadır. Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümünde bu kıvancı, Türk Dünyası’ndaki kardeşlerimizle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı bu mirası, daha ileriye taşımak ve bizden sonraki nesillere aktarmak hepimizin en kutsal görevidir. Cumhuriyetin ilke ve değerlerini yaşatmak, yalnızca ülkemizin değil; tüm Türk Dünyası’nın geleceğine ışık tutacaktır. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye!” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Umut Karabulut bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Eklenme tarihi :31.10.2024 16:30:34
Son güncelleme : 31.10.2024 16:31:02