Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te faaliyet gösteren Türk şirketi, geliştirdiği Yeni Nesil Yolcu Taşıma Yönetim Ecosistemi PickUpp Projesi ile Silikon Vadisi şirketinden 1 milyon dolarlık yatırım aldı. Geliştirilen uygulama, turizm sektöründe operasyon yönetimini kolaylaştırarak verimi artıracak.
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te faaliyet gösteren şirketlerden Softalya Yazılım geliştirdiği Yeni Nesil Yolcu Taşıma Yönetim Ecosistemi PickUpp Projesi, Silikon Vadisi Girişim Sermayesi Şirketlerinden Synapsis Ventures tarafından geliştirme programına (Scale Up) dahil edildi. Konuyla ilgili Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde ön yatırım izleme sonuç toplantısı yapıldı. Toplantıya Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış, Synapsis Ventures Doğu Avrupa ve Orta Doğu İş Geliştirme Direktörü Ramazan Kütük, Softalya Yazılım Şirketi Kurucusu Kayahan Dede, Teknokent firma yetkilileri ve öğrenciler katıldı.
ANTALYA TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM ŞEHRİ OLACAK
Antalya Teknokent’in faaliyetlerinden bahsederek Türkiye’deki teknokentler arasında 7. sırada olduklarını vurgulayan Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz “Antalya her zaman turizm ile tarım ile anılan çalışmalarına devam ediyor. Ama biz yedi sene önce bir farkındalık oluşturmak istedik. Antalya aynı zamanda bilişim ve teknoloji şehri de olabilir. Dünyanın farklı coğrafyalarında teknolojinin daha rahat yürütüldüğü ve geliştiği şehirler gibi Türkiye’de silikon vadisi olacaksa bu Antalya’da olabilir. Burada da Antalya Teknokent’tir. Bu amaçla Teknoloji ve Bilişim Vadisi projesini hayata geçirdik. Bugün geldiğimiz nokta Milli Muharip Uçağının Ar-Ge ve tasarım merkezi olduğu bir Teknokent haline geldik.” dedi.
TURİZM YAZILIMININ DA BAŞKENTİ OLDUK
Antalya’daki otellerin yüzde 90’ının yazılım ihtiyacının Antalya Teknokent firmaları tarafından karşılandığını vurgulayan Dr. İbrahim Yavuz, “Antalya Teknokentimiz özellikle turizm yazılımları konusunda dünyanın önde gelen merkezlerinden biri hali geldi. Zaten konaklama sektöründe neredeyse rakipsiziz. Turizmin ulaşım ve lojistik alanlarında da bu proje gibi çalışmalarla iddialı konuma geliyoruz.” ifadelerini kullandı.
DİĞER GİRİŞİMCİLERİN DE ÖNÜNÜ AÇACAK
Antalya Teknokent’in üniversite sanayi ve üniversite şehir buluşmasının merkezi olduğuna vurgu yapan Dr. İbrahim Yavuz “PickUpp Projesi bizim yönetim kurulumuzda da desteklediğimiz bir proje. Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan ile üniversite yönetim kurulumuzun yeni dönemde hem melek yatırım ağı, hem girişim sermayesi yatırım ağı fonunun kurulması noktasında desteklerimiz var. Şirketi kurmak değil şirketi yaşatmak, büyütmek ve yurtdışına ihraç edebilir ürünler üretmek bence en önemlisi. Bu şirketimiz de bunları başarmış bir şirket. Bu şirketimizin yapmış olduğu çalışma diğer girişimlere de öncü olacaktır.” diye konuştu.
ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE KIYMETLİ YATIRIM
KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış “Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının alt kurumlarından biri olarak Ar-Ge ve inovasyonla ilgili projelere elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Öncelikli olarak desteklemeye çalıştığımız ülkemizin geleceğine kıymetli yatırım olarak gördüğümüz çalışmalar bunlar. Softalya firmamızı da bu kapsamda destekledik. Bugünkü gelinen noktaya KOSGEB olarak katkı sağlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi. Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyonun kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Erkış, 2023 yılı içinde Ar-Ge ve inovasyon destek rakamını 1.2 milyon TL’ye çıkardıklarını, çağrı esaslı Ar-Ge ve inovasyon destek programlarında 6 milyon TL girişimcilere destek verdiklerini, 2022 yılında da 83 bin kişinin istihdama kavuşmasına destek sağladıklarını açıkladı.
TURİZM SEKTÖRÜNDE VERİMİ ARTIRACAK
Softalya Yazılım Şirketi Kurucusu Kayahan Dede, konuşmasının başında “Küresel düşün yerel hareket et” anlayışıyla çalıştıklarını ifade ederek PickUpp Projesinin, turizm eko sisteminde verimliliği sağlayacak, paydaşları bir araya getirecek ve pürüzleri ortadan kaldıracak bir yazılım yaratmaya çalışmakla başladığını söyledi. Projenin detaylarını paylaşan Kayahan Dede, “Turizm sektöründe size hizmet eden görünen ve görünmeyen büyük bir ekip var. Bu süreçte uçak rötar yaparsa, bagaj kaybolursa gibi bir aksaklık yaşandığında büyük bir kalite kaybı, verim kaybı oluyor. Sektörün röntgenini çekip, tüm süreçleri çözüp bunu entegre ettiğimiz, tarafları buluşturan bir yazılım oluşturduk. Bu uygulamanın en büyük artısı verimlilik. Antalya’dan bir Antalya turizm değeri daha çıkabiliriz. Aynı araç, aynı personel, aynı otel ile işleri daha verimli yapabilmeyi sağlayacaksınız. Bunu da sağladığınızda faktör verimliğinden ötürü hem Antalya’ya gelen turistler daha memnun olacak hem de işletmelerimiz, onların paydaşları daha mutlu olacak ve üzerlerindeki yük ve stres azalacak.” diye konuştu.
KÜRESEL EKOSİSTEMDE YERLİ BİR MARKA OLACAK
Bu uygulamanın henüz Türkiye için yabancı bir kavram olan ileride turizm SuperApp’i haline geleceğini belirten Dede, “Yakında hayatımıza girecek. Bir uygulama ile her şeyi yapabileceğiz. Alışverişimizi de yapabileceğiz, arabamızı da yıkatabileceğiz. Artık ekosistem buna doğru gidiyor. Softalya olarak Antalya’dan çıkıp küresel anlamda turizm endüstrisine fayda sağlayacak tüm tarafları bir araya getirecek bir uygulama peşindeyiz. Birkaç yıl sonra tüm dünyada kullanılıyor olacak. Bizim sesimizi de Synapsis Ventures duydu. Bizi önce Antalya ekosisteminde sonra küresel ekosistemde yerli bir marka olarak göreceksiniz. Teşekkür ediyoruz.” dedi.
TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİKLERİ İLK FİRMA
Şimdiye kadar yatırımlarının Amerika ile sınırlı olduğunu ve Türkiye’de destekledikleri ilk firma olduğunu vurgulayan Synapsis Ventures Doğu Avrupa ve Orta Doğu İş Geliştirme Direktörü Ramazan Kütük, “Türkiye turizm ekosistemine çok ciddi katkısı olabileceğini düşünüyoruz. Turizmin ekosisteminin teknoloji kullanımını yüksek noktaya taşıması gerekiyor. Akdeniz, Uzakdoğu, Arap coğrafyasında çok ciddi rekabet var. Bu yüzden turizm sektörünün IT kullanımını artırması gerekiyor. Bu açıdan Softalya ciddi bir öz yatırımlarıyla projeyi iyi bir noktaya getirmiş. Bu uygulama turizm ekosistemine çözüm üretiyor olabilir ama bunu çok farklı sektörlere ölçeklenebilir bir çözüm olduğunu, çok esnek bir altyapısı olduğunu gördük. Bu bizim için çok değerli, yatırım yapmamızın birincil faktörü ve Amerika’ya taşıma hedefimiz de bu.” şeklinde konuştu. Antalya’nın bir turizm markası olduğunu ve burada başarılı olmuş bir yazılımı globale taşımanın kendileri için daha kolay olduğunu belirten Ramazan Kütük “Yatırımcılarımız için bir değerleme çalışması yapılacak. Birkaç yatırımcımız projeyi değerlendirdi. 1 milyon dolar civarında bir yatırım planlıyoruz. Değerleme tutarı henüz netleşmedi ama 8-12 milyon dolar arasında olmasını bekliyoruz.” dedi.
UYGULAMA NE İŞE YARIYOR
Operasyon yönetimini kolaylaştıran uygulama ile rehberler, sürücüler birbirini takip edebilecek, gecikmeleri önleyebilecek. Yapay zeka destekli yolcu gruplama, mobil uygulama, sürücü ve araç optimizayonu, rehber optimizayonu, rota optimizayonu, mobil uygulama üzerinden bilet satışı ve tahsilatı gibi özelliklere sahip uygulamadan incoming firmaları, seyahat acenteleri, tur operatörleri taşıma firmaları yararlanabilecek.
Son güncelleme : 3.08.2023 17:07:39