Antalya 15 Temmuz’da tek yürek oldu

Antalya’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bilimin ışığını rehber edinen aydınlık nesillerle Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Antalya’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. 3. Piyade Eğitim ve Tugay Komutanlığı Bando Gösterisi ile başlayan program sırasında, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve katılımcılar anı defterini imzaladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapılarak şehitler için dua edildiği programda, Sancak Koşusu’nu tamamlayan vatandaşlar Vali Şahin’e sancağı teslim etti. Etkinlik, Yivli Minare Camii’nde Teheccüd Namazı kılınmasının ardından sona erdi.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDEN YOĞUN KATILIM

Programa; Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Ankara Emniyet Müdürlüğünde şehit düşen polis Muhammed Oğuz Kılınç’ın Antalya’da yaşayan ailesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Bayram Ali Çeltik, Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, 3. Piyade Eğitim ve Tugay Komutanı Mehmet Kayhan, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Milletvekilleri Hilmi Durgun, Mustafa Köse, İbrahim Ethem Taş, Aykut Kaya, kaymakamlar, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Genel Sekreter Dr. Ali Evren İmre, dekanlar, akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BÜYÜK BİR İHANETİ YAŞADIK

Anma etkinliğinde konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi sırasında canlarını kaybeden şehitlerin acısının kalplerde sıcaklığını muhafaza ettiğini ifade etti. Vali Şahin, “Aradan geçen 8 yıl, başımıza gelenleri salim kafayla değerlendirecek kadar da uzun bir süre. Ne oldu da o gece Türk milleti, Türk devleti uçurumun eşiğine geldi. Ne oldu da kendi tanklarımızla, kendi uçaklarımızla, kendi silahlarımızla kendi insanlarımızın şehit olacağı bir büyük bir ihaneti yaşadık. Yani kardeşlerim artık kefemizi önümüze koyup bu büyük ihaneti çok iyi sorgulayıp değerlendirmeliyiz. FETÖ’cüler 15 Temmuz’da darbe yaptıklarını ve iktidara geleceklerini zannediyorlardı. Küresel kuklacıların başka bir fikri vardı, aslında plan darbe değil iç savaştı. Çünkü küresel aktörler biliyordu ki, Türkiye’nin milli güçleri elbette direneceklerdi. Bu ne demek Türkiye’nin kendi silahlarıyla kendini vurması demek, işte bu bir iç savaştı. Aynı Suriye’de olduğu gibi. Eğer 15 Temmuz başarılı olsaydı 16 Temmuz günü binlerce on binlerce insanımızı kaybedecektik, ondan sonra küresel dostlarımız ülkemizi işgal edeceklerdi.” ifadelerini kullandı.

EVLATLARIMIZI KAPTIRMAYALIM

Antalya Valisi Hulusi Şahin, hain darbe girişimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu, milletin gücü, milli kuvvetlerin hareketi ile atlatıldığına dikkat çekti. Bilimin önemine dikkat çekerek, konuşmasını sürdüren Vali Şahin, “Uçurumun kenarına gelirken evlatlarımızı nasıl kaptırdığımızı da başka sayfa açarak düşünmek lazım. Nasıl oluyor da Anadolu’nun parlak çocuklarını böyle bir şarlatana teslim ettik? Aslında bunun da cevabı, maalesef bizim kutsal bir anlayışımızda saklı. Bizler birisinin arkasından gitmeye çok meraklıyız, bizim bilimi rehber etmemiz lazım. Eğer aklımızı kullanmazsak halimiz perişandır, soracağız sorgulayacağız hesap edeceğiz. Kur’an-ı Kerim’in birçok yerinde de geçiyor; ’Dikkat edin o çok aldatıcı şeytan, sizi Allah ile aldatmasın.’ Benim bildiğim 3 yerde geçiyor. İşte o sahte göz yaşlarına, bazı cümlelerin arkasında saklanan o kötü niyete çocuklarımızı teslim ederek, cebimizden paralar çıkararak, biz de hizmet ettik. Bir daha bu hataya düşmemek için önce dinimizi doğru kaynaklardan öğreneceğiz. Terörle mücadelede 2016’dan sonra büyük mesafeler kat ettik, attığımız her mermi yerini buldu. Ondan önce bulmuyordu, ihanetin haddi hesabı yok da ancak bugün anlayabiliyoruz. Evlatlarımızı kaptırmayalım, evlatlarımızı her zaman bu milletin emrine sunalım.” şeklinde konuştu.

İSTİKLALE VE İSTİKBALE GÖZ DİKENLERE KARŞILIK VERİLDİ

Programda konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bugün burada, tarihimizin en karanlık gecelerinden birini aydınlatan milletimizin onurlu direnişini anıyoruz. 15 Temmuz gecesi, gökyüzü karanlıktı ama bizim kalplerimiz aydınlık, irademiz sarsılmazdı. Bu hain darbe girişimine karşı verdiğimiz mücadelede kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hüznünü yüreğimizde hissederken, bağımsızlığından ödün vermeyen milletimizin destansı zaferini kutluyoruz. Kahramanca verilen bu mücadele, demokrasi tarihimize geçmiş ve şehitlerimiz ile gazilerimiz başta olmak üzere, genci yaşlısı, kadını erkeğiyle tüm milletimizin sonsuz vatan sevgisi ve cesaretiyle kazanılmıştır. 15 Temmuz gecesi, milletimiz demokrasi ve bağımsızlık yolunda kahramanca bir duruş sergileyerek, tüm dünyaya Türk’ün istiklaline ve istikbaline göz dikenlere nasıl bir karşılık verileceğini göstermiştir.” dedi.

15 TEMMUZ GECESİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ

Rektör Özkan, “15 Temmuz gecesi, bu vatan için canını veren kahramanları anmak ve onların fedakarlıklarını genç nesillere aktarmak en büyük görevimizdir. Bu asil duruşu gösterip şehadete yürüyenler arasında şehrimizden de iki canımız vardı: Polis memuru Muhammet Oğuz Kılınç ve Hukuk Fakültesi öğrencisi Yasin Naci Ağaroğlu. Onları asla unutmayacağız. Üniversitemizde, şehitlerimizin isimlerini yaşatmak amacıyla kampüsümüzde caddelere adlarını verdik. Bu, şehitlerimize gösterdiğimiz saygının bir ifadesi olmanın ötesinde, öğrencilerimize de örnek olmaları için yapılmıştır. Çünkü üniversitemizde sadece alanında başarılı öğrenciler yetiştirmekle yetinmiyoruz; ülkesine sevdayla bağlı bireyler yetiştirmek için de çaba gösteriyoruz. Bilimin ışığını rehber edinen aydınlık nesillerle Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olmaya devam edeceğiz. Şundan eminim ki Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya istiklal ya ölüm” sözünü rehber edinmiş milletimizin evlatları olarak gençlerimiz her daim aynı bilinçle ülkemize ve milli birliğimize sahip çıkacaklar.” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAKİ TAHRİKLERE ALDANMAMALIYIZ

İçerideki düşmanla mücadele etmenin zorluklarına dikkat çeken Rektör Özkan, “Tarih boyunca ülkemiz, hem dışarıdan hem de içeriden birçok saldırıya maruz kaldı. Aziz milletimiz, düşmanla göğüs göğse savaşmakta mahirdir, fakat kökü dışarıda olan içimizdeki düşmanlarla mücadele etmek çok daha zor. 15 Temmuz’da içimizdeki düşmanın çok daha tehlikeli olduğunu gördük. Türk’ü cephede yenemeyenler, sinsice içimize sızarak bizi içeriden yıkmaya çalıştılar. Bu büyük savaş bugün de hala devam ediyor. Psikolojik savaşlarla bizi birbirimize düşman ederek, ayrılık ve nifak tohumları ekmek istiyorlar. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Özellikle sosyal medyadaki tahriklere aldanmamalıyız.” dedi.

BİLİMİN IŞIĞINDA HAREKET ETMELİYİZ

Provokasyonlara kapılmamak için aklı ve vicdanı kullanmak gerektiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bilimin ışığında hareket etmek, doğruyu yanlıştan ayırmamıza yardımcı olacaktır. Aklını ve vicdanını kiraya verenlerin ülkemize nasıl zarar verdiğini hep birlikte gördük. Bunun için aklı selim hareket etmeli, birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Milletimizin her ferdi, bu bilinçle hareket etmeli ve ülkemizin geleceği için sorumluluk almalıdır. Bu ülke hepimizin. Birlikte olduğumuz sürece her zorluğun üstesinden gelebilir ve daha güçlü bir gelecek inşa edebiliriz. Ecdadımız Kurtuluş Savaşı’nda omuz omuza savundu bu güzel vatanı. Şimdi bize düşen, bu cennet vatana ve ay yıldızlı bayrağımıza hep birlikte sahip çıkmaktır. Şehitlerimiz bunun için can verdi, gazilerimiz bunun için yaralandı. Onlara vefa borcumuz var. Onları anlama ve anlatma sorumluluğumuz var.” açıklamasında bulundu.

15 Temmuz’u anlamak ve değerlendirmenin geleceğimize daha umutlu ve güçlü bir şekilde ilerlemek için önemine dikkat çeken Rektör Özkan, “Bugün, ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğini pekiştirmek adına, 15 Temmuz ruhunu anlama ve demokrasiye olan bağlılığımızı vurgulama zamanıdır. Bu vesileyle, 15 Temmuz 2016 gecesi, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kastetmiş bu hain yapının alçak darbe girişimine karşı canını hiçe sayarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde vatan ve milletin istiklali için meydanlara koşan, karanlık bir geceyi aydınlık bir sabahla sonlandıran kahraman şehitlerimize, gazilerimize ve aziz milletimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyorum. Bu topraklar bizim, bu bayrak bizim, bu demokrasi bizim. Ve kimsenin bu değerleri elimizden almasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

KAHRAMANLIK TÜRKÜLERİ KONSERİ

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevilay Gök ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü iş birliği ile hazırlanan “Kahramanlık Türküleri Konseri” gerçekleştirildi.

Eklenme tarihi :16.07.2024 11:28:53
Son güncelleme : 16.07.2024 11:42:27