Akdeniz’in derinliklerinde 3600 yıllık hançer

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğinde Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarındaki 2019 yılından beri süren su altı kazılarında yaklaşık 3600 yıllık gümüş perçinli bir tunç hançer gün yüzüne çıkarıldı.

Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğinde 2019 yılından beri sualtı kazısı yürütülüyor. Bu kazılarda 50 metre derinlikte bulunan bir batık şimdiye dek Kıbrıs’taki Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçeleriyle dikkat çekmişti. Ancak son keşif batığın taşıdığı tarihî ve kültürel zenginliğin boyutlarını daha da derinleştiriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyadan yaptığı paylaşımda burada bulunan 3600 yıllık hançer için şu bilgileri verdi: “Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen sualtı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Batık sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran esere titiz çalışmalar sonucu ulaşan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Uzmanlara göre hançerin Girit-Minos Uygarlığına ait olması teknenin Girit’e doğru yol aldığı sırada battığını işaret ediyor. Bu buluş Akdeniz’in tarihî ticaret rotalarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gözden geçirmemizi sağlayacak önemli ipuçları sunuyor. Kumluca batığı sadece Türkiye’nin değil, dünya sualtı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. 3600 yıllık hançer Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkarırken bölgenin tarihî zenginliğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Eklenme tarihi :2.09.2024 15:15:27
Son güncelleme : 2.09.2024 15:15:45