Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Öğretimde Mükemmellik Araştırma ve Uygulama Merkezi, "Yüksek Eğitimde Yapay Zeka Kullanımı" konulu Eğitici Eğitimi düzenledi. Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe ve fakülte dekanları, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ile araştırma görevlilerinden oluşan 160 öğretim elemanı katıldı.
EĞİTİMDE DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ VURGULANDI
Açılış konuşmasını yapan Eğitim ve Öğretimde Mükemmellik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlkay Boz, dünya genelinde yeşil ve dijital dönüşümün yükseköğretimde Eğitimde 4.0 olarak yaşandığını belirtti. Üniversite eğitiminde geleneksel bilgi aktarım modelinden, yetkinlik geliştirme odaklı, teknolojiyle iç içe, küresel, disiplinler arası ve toplumla entegre bir modele doğru büyük bir evrim yaşandığını vurgulayan Boz, dijital dönüşümün hem akademisyenler hem de öğrenciler için yeni fırsatlar sunduğu gibi zorluklar da barındırdığını ifade etti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE YÖK’ÜN DİJİTALLEŞME ADIMLARI
Prof. Dr. Boz, Birleşmiş Milletler'in 2025 yılına “Yapay Zeka ve Eğitim: Otomasyon Dünyasında İnsan İradesini Korumak” yılı olarak atıfta bulunduğunu ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), eğitimde dijitalleşme yönünde kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi’nde Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü ile Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi açıldığını kaydetti. Akdeniz Üniversitesinin, YÖK tarafından "Sağlıkta Dijital Uygulamalar" alanında tematik üniversite olarak konumlandırılmasının, öğretim elemanlarını dijitalleşme üzerine düşünmeye ve harekete geçmeye teşvik ettiğini söyledi.
EĞİTİCİ EĞİTİMİ İHTİYAÇLARI BELİRLENDİ
Eğitim ve Öğretimde Mükemmellik Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, Kasım-Aralık 2024 döneminde yapılan ‘Eğiticilerin Eğitim Gereksinimlerini Belirleme Anketi’ne 356 öğretim elemanının katıldığını ve bu anketin sonucunda en çok talep edilen eğitimin "Eğitimde Yapay Zeka" üzerine olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, 2024-2025 akademik yılı için “Yükseköğretime Dijitalleşme Eğitici Eğitimi Programı” ve “Temel Düzeyde Eğitici Eğitimi Programı” olmak üzere iki ayrı program oluşturulduğu ve bu eğitimlerde kredilendirme sağlanarak katılımcılara sertifika verileceği aktarıldı.
DİJİTALLEŞMENİN YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili ve Eğitim ve Öğretimde Mükemmellik Merkezi önceki dönem müdürü Prof. Dr. Yeşim Şenol, merkezin önceki dönem eğitici eğitimlerinde temel eğiticilik rollerine önem verildiğini bu dönem de ise Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) belirlediği hedeflere yönelik olarak, yükseköğretimde dijitalleşme ile ilgili gelişimlere destek sağlanacağını vurguladı. Şenol, Yükseköğretimde dijitalleşme ve yapay zekâ kullanımının önemine değinerek, 2025 yılı boyunca yapılacak eğitimlerle üniversitenin dijitalleşme konusunda bir yol haritası belirleyeceğini ifade etti.
YAPAY ZEKANIN FELSEFESİ VE UYGULAMALARI KONUŞULDU
Eğitici eğitimi etkinliğinde konuşma yapan Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Atabek, yapay zekânın eğitimdeki felsefi ve kuramsal temellerini katılımcılara aktardı. Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Onan ise yükseköğretimde yapay zekâ uygulamalarını ele aldı. Eğitimdeki interaktif panelde ise yükseköğretimde yapay zekâ kullanımının çeşitli boyutları ve fırsatları soru-cevap yöntemiyle tartışıldı.
Eğitici eğitimi, 2025 yılı boyunca aylık olarak düzenlenecek Yükseköğretimde Dijitalleşme Eğitimi takvime göre yapılacak eğitimlere tüm öğretim elemanlarının davetli olduğu belirtilerek sona erdi.
Son güncelleme : 20.02.2025 15:41:10