Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Afet Bilinci ve Yangın Söndürme Eğitimi’ verildi

Akdeniz Üniversitesi çalışanlarına yönelik hizmetiçi eğitim faaliyeti çerçevesinde birimlerde görev yapan personelin katılımıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Temel Afet Bilinci Eğitimi’ ve ‘Temel Yangın Söndürme Eğitimi’ konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan uzmanlar gerek afet gerekse yangınla mücadelede olumsuzluklar yaşanmadan önce tedbirlerin alınmasının olası can ve mal kayıplarını önlemede en önemli kural olduğunu belirttiler. 

MERDİVEN BOŞLUĞUNA KOŞMAYIN

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde katılımcılara afet durumlarında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bilgiler veren Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Birim Sorumlusu Veliddin Alp, yakın zamanda ülkemizi yasa boğan depremden de örnekler vererek, “Olası bir deprem anında panikle merdiven boşluğuna koşmayın. Çünkü binanın en çabuk yıkılan kısmı merdiven boşluğu oluyor. Koşarak çıkış kapısına yetişilse bile maalesef bina kapılarının kasaları depremin etkisiyle kasıldığı için kapılar açılmıyor. Hatay’a göreve gittiğimizde vefat edenler maalesef çoğunlukla merdiven boşluğu ve kapı önlerindeydi. Canlı olarak çıkardığımız vatandaşlarımız ise çamaşır makinesi, kanepe, yatak benzeri sağlam malzemelerin yanında çök kapan hareketini yapanlardı.” diye konuştu.

YANGINDA ÖNEMLİ OLAN OKSİJENİ KESMEK

Afet Koordinasyon Şube müdürü Şahap Engin Deniz ise yangın durumlarında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bilgiler vererek, “Yangın hepimizin her an başına gelebilecek bir durum. Bir keresinde iş güvenliği uzmanının evinde çıkan yangına gitmişliğim bile vardır. Yangın anında imkan varsa yapılması gerek en önemli şey yangın ortamının oksijenini kesmektir. Bu kapı ve pencereleri kapatarak olabilir, yangın küçük bir alandaysa üzerini ıslak bir battaniye benzeri bir şeyle örtmek olabilir.  Sonrasında dışarı kaçma imkanınız yoksa oksijen akışını azaltmak için tüm kapıları kapatarak yangından en uzak bölgeye kaçmalısınız. Unutmayın yangında vefat edenlerin %90’ı yanarak değil dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybederler. Onun için mümkün olduğunca dumandan kendinizi korumaya çalışmalısınız.” ifadelerini kullandı.

PANİKLE MANDALA ERKEN BASMAYIN

Seminer sonrasında salon dışında uygulamaları yangın söndürme eğitimi de veren uzmanlar, yangın tüpü çeşitleri ve yangına ne şekilde müdahele edilmesi gerektiği konusunda da bilgi verdiler. Yangın tüplerinin içindeki kimyasalın mandala basılmasından 15-20 saniye içinde bittiğini söyleyen uzmanlar yangın bölgesine gitmeden panikle tüpün mandalına basılmaması gerektiğini belirterek aksi halde yangın bölgesine ulaşıldığında yangına müdahele edilmeden tüpün kimyasalının biteceği bilgisinin altını çizdiler.

IMG_9086_1575x1050.JPG

IMG_9108_1575x1050.JPG

IMG_9140_1575x1050.JPG

IMG_9147_1575x1050.JPG

Eklenme tarihi :18.05.2023 13:55:12
Son güncelleme : 18.05.2023 14:43:38