Akdeniz Üniversitesi’nde uluslararası araştırma ağı toplantısı

Akdeniz Üniversitesi’nde, COST Aksiyonu - dijitalleşmeyle yeniden tanımlanan ileri yaştaki iş eşitsizlikleri (DIGI-net) araştırma ağı kapsamında Genç Araştırmacılar ve Yenilikçiler Forumu Genel Toplantısı gerçekleşti.

COST Aksiyonu (Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği) CA21107 - Genç Araştırmacılar ve Yenilikçiler Forumu, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanı Doç. Dr. Ayşegül Ilgaz ve Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Bahar Aksoy’un iş birliğiyle, 22 Eylül 2024 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Bölümünde başarıyla gerçekleştirildi. ‘Birlikte planlayalım, birlikte çalışalım’ temasıyla gerçekleştirilen Toplantıda Finlandiya, Slovenya, Romanya, Ukrayna, Hırvatistan, Arnavutluk ve Türkiye'den katılımcılar yer aldı.  

ÇÖZÜM İÇİN POLİTİKA ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

Toplantı Genç Araştırmacılar ve Yenilikçiler Forumu liderleri Dr. Lavinia Andreea Bejan ve Dr. Mariia Balytska’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Liderler, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi, Avrupa'nın Dijital On Yılı stratejisi ve Avrupa Sosyal Haklar Sütununa dikkat ederek, DIGI-net'in bu hedeflere uyumlu bir şekilde, disiplinler arası araştırmayı en üst düzeyde koordine eden ve Avrupa'nın elindeki çok ihtiyaç stratejisinin bir araştırma ağı olduğunu vurguladı. DIGI-net'in genel amacının, dijitalleşmenin ileri yaşlarda iş yerindeki eşitsizlikleri nasıl yeniden tanımladığına dair yeni ve yeterli bilgi sağlamak olduğunu belirten Liderler, bu bağlamda eşitsizlikleri ortadan kaldırabilecek, aşağıdan yukarıya bakış açısını benimseyen ve iyi bilgilendirilmiş politikaların üretilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE

Açılış konuşmalarının ardından YRIF üyesi ve yerel organizatör Doç. Dr. Ayşegül Ilgaz, bu kadar önemli bir konuda ev sahipliği yapmanın ve genç araştırmacılarla iş birliği yapmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Ilgaz, DIGI-net'in farklı disiplinlerden genç ve kıdemli araştırmacıları bir araya getirerek, eşitsiz dijitalleşme nedeniyle ileri yaştaki bireylerde daha yüksek sosyal ve iş eşitsizliğiyle mücadele eden ülkelerin katılımını desteklediğine dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE VE BÖLÜM TANITILDI

YRIF üyesi Öğr. Gör. Dr. Bahar Aksoy da, dijitalleşmeyle yeniden tanımlanan ileri yaşlardaki iş eşitsizliklerinin incelenmesine katkıda bulunmak ve sürdürülebilir bir araştırma kapasitesi oluşturmak amacıyla Avrupa genelinde disiplinler arası iş birliğinin önemine dikkat çekti. YRIF katılımcılarına ve liderlere sundukları fırsatlar için içtenlikle teşekkür eden Dr. Bahar Aksoy, ardından Akdeniz Üniversitesi ve Hemşirelik Bölümü'nün tanıtımını yaptı.

İŞ EŞİTSİZLİKLERİYLE MÜCADELE ETMENİN ÖNEMİ VURGULANDI

Programda DIGI-net Eylem Başkanı Dr. Martina Rašticová, "DIGI-net'e Genel Bakış ve Genç Araştırmacılar ve Yenilikçiler Forumu" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Rašticová, dijitalleşmenin ileri yaşlardaki iş eşitsizlikleri üzerindeki etkisine dair kavramsal inovasyondaki kritik boşlukları aşmanın, araştırma-politika kopukluğunu ele almanın ve dijitalleşmeyle yeniden tanımlanan iş eşitsizlikleriyle mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

ÇOK DİSİPLİNLİ YAKLAŞIMLAR ÖNEMLİ

Programın devamında Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Kokmaz Yaylagül, "Dijital Çağda Yaşlılıkta Çalışmaya Yönelik Genç Araştırmacılara Öneriler" adlı konuşma yaptı. Prof. Yaylagül, dijital çağda yaşlılık alanında etkili araştırmalar yapabilmek için genç araştırmacıların, dijital araçları kullanma becerilerini geliştirmeleri ve çok disiplinli yaklaşımları benimsemelerinin önemli olduğunu vurguladı. Prof. Daniela Tatiana Șoitu ise “Dijital Eşitsizlikler ve Yaşlı Çalışanların Sağlığı: Sınırların Ötesinde Araştırma Yapmak ve Paylaşmak” adlı atölye gerçekleştirdi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI KATILIMCILAR

Toplantıda Iris Finger, genç araştırmacılara "COST Süreçleri, Üyeler ve Çalışma Grupları" hakkında, Dr. James Ogg, "DIGI-net Eğitim Okulları Atölyesi – Yeni Beceriler ve Ağ Oluşturma" konulu, Sakarya Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. Burcu Koç “DIGI-net'teki Profesyonel Fırsatlarla İlgili Deneyimlerin Paylaşılması: Tartışma” konulu, Dr. Lavinia Andreea Bejan "Genç Araştırmacılar ve Yenilikçiler için Eylem, Katılım ve Büyüme Fırsatları" konulu, Dr. Mariia Balytska "Genç Araştırmacılar ve Yenilikçilere Yardımcı Kaynaklar" konulu, Dr. Filip Majetić "YRIF Beklentileri, Faaliyetleri ve Yaklaşan Etkinlikler – Tartışma" ve Bay Mihael Nedeljko "Ağ Oluşturma, İşbirliği, Yayınlar ve Diğer Gelecekteki Projeler İçin Öneriler - Tartışma" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Genç Araştırmacı Yenilikçi Forum Toplantısının sonunda, tüm katılımcılardan soruları ve toplantıya yönelik düşünceleri alındı. Toplantı 17 yüz yüze ve 12 online olmak üzere toplam 29 ulusal ve uluslararası katılımcıların katılımıyla tamamlandı.

 

Eklenme tarihi :25.09.2024 17:03:55
Son güncelleme : 25.09.2024 17:09:41