Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Engelliler Haftası kapsamında TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin katkılarıyla "Engelsiz Erişim Cihazları: Teknolojinin Engellerini Kaldırıyoruz" adlı bir panel düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çiğdem Saraç'ın moderatörlüğünde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Emel Sardohan Yıldırım ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Biyomedikal Mühendisliği Komisyon Üyesi Gözde Gülbaş ve ALS-MNH Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alper Kaya sunum yaptı.
TEKNOLOJİ ENGELLERİ KALDIRIYOR
Prof. Dr. Şükrü Özen, panelde biyomedikal mühendisliğin yaşamı kolaylaştıran teknolojilerin önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, “Üniversitemizde bu alanda çalışan ciddi ve kritik bir kitle bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi’nde bu kritik kitlenin dinamik ve nitelik yönünden güçlenmesini istiyoruz. Ülke genelinde bu alanda yaşanan hızlı üniversite açılışlarının bazı sorunlara yol açtığı doğru denilebilir. Üniversiteler, ismi popüler olan meslek alanlarını hızlıca açma refleksine girdi maalesef. Ancak bu alanlara ihtiyaç yok sonucunu çıkaramayız. Biyomedikal mühendisliği, yaşam konforunu artırmada ve rehabilitasyon çalışmalarında önemli bir role sahiptir. " şeklinde konuştu.
İNSANLAR İÇİN TEKNOLOJİK ÇÖZÜMLER
Açılış sonrası Elektrik Mühendisleri Odası Biyomedikal Mühendisliği Komisyon Üyesi Gözde Gülbaş ve ALS-MNH Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alper Kaya sunum yaptı. Gerçekleştirilen panelde teknolojinin engelleri kaldırması yönünde bir adım atmış olduklarını vurgulayan Gülbaş, “Teknolojinin engelleri var aslında, insanların engelleri yok. Şu anda gelişmiş teknolojilerle beraber bizler bu alternatif çözümleri, teknolojik cihazları üretebiliriz” dedi. Ardından toplantıya bilgisayar aracılığı ile uzaktan görüntülü bağlanarak sunum gerçekleştiren Dr. Alper Kaya ise, özellikle ALS ve MS hastası olan bireyler için teknolojideki ilerlemeyi ve bu alandaki hangi alternatif çözümleri üretmeye yönelik anlatım gerçekleştirdi.
HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ
Toplantının sonunda değerlendirme yapan Akdeniz Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Akdeniz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Saraç ise "İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında her şeyi kolaylaştıran birçok teknoloji var. Bunun herkes için erişilebilir olması, asıl temamız bu. Engellerin engel olmadığı bir hayat nasıl olabilir? Biyomedikal cihaz teknolojilerinin hayatımızın içinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım." ifadelerini kullandı.
Son güncelleme : 13.05.2024 13:46:24