Akdeniz Üniversitesi'nin Türk dünyasına açılımı devam ediyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Özbekistan-Türkiye İşbirliği Forumu ve Andican Fruit Expo Fuarı'nda Akdeniz Üniversitesi'ni temsil etti.
Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, 20-22 Nisan 2022 tarihleri arasında düzenlenen 'Özbekistan-Türkiye İşbirliği Forumu ve Andican Fruit Expo Fuarı'na katıldı. Akdeniz Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi ve Andican Tarım ve Agroteknoloji Enstitüsü ile karşılıklı iş birliğini ve ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla, eğitsel ve bilimsel iş birliğinde bulunmak üzere Temmuz 2021 tarihinde protokol imzalandığını ifade eden Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, bu kapsamda Andican Tarım ve Agroteknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Komilov Komiljon Sobirovich ve Andican Vilayet Valisi Abdurahmonov Shuhratbek Qushaqboyevich'in daveti üzerine Akdeniz Üniversitesi'ni temsilen katılımda bulunduğunu söyledi. Etkinliğin iki oturumunda konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Özçatalbaş, 'Tarımda Gençliğin Önemi ve Türkiye-Özbekistan İlişkileri' konulu forumda Özbek üniversite gençliğine Akdeniz Üniversitesi ve Türkiye'de yükseköğretim imkânları konularında bilgi aktardı. Öğrencilerin yüksek ilgiyle takip ettiği forum sonrasında Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen öğrenciler Özçatalbaş'a yoğun ilgi gösterdi.

ANTALYA BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİYLE TEKNOLOJİ TRANSFER EDECEK
Akdeniz Üniversitesi'ne, Antalya'ya ve Türkiye'ye gösterilen ilgi ve alakanın çok yoğun olduğunu, özellikle bilim ve teknolojik alanda Türkiye'nin sahip olduğu seviyeye büyük önem verildiğini söyleyen Özçatalbaş Türkiye'ye büyük güven duyulduğunu ve Özbekistan resmi makamları tarafından bunların talep edildiğini görmenin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Bu durumun tarım bilimi ve teknolojileri alanında Türkiye'nin bilim ve teknoloji transfer etme gücünü onayladığını belirten Özçatalbaş 'Antalya'nın tarımdaki özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliği alanlarındaki birikimini Özbekistan'la paylaşması halinde iki ülkenin ticaret hacminin artmasına ve bunun ise kardeşlik ilişkilerine büyük katkı yapacağı açıktır. Özellikle Vilayet Valisi Abdurahmonov Shuhratbek Qushaqboyevich'in nin biz bilim insanlarıyla özel oturum yaparak görüşlerimizi alması ve ayrıca firma yetkililerinin birikimlerini tek tek dinlemesi ve sonrasında çiftçileri firmalara yönlendirmesi çok önemliydi. Yine fuara katılan firmalardan mutlaka yararlanılmasına açık vurgu yapması Türkiye'ye duyulan güvenin ifadesi olarak kayda değerdi. Akdeniz Üniversitesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü olarak daha önce farklı zamanlarda Antalya'ya gelen 3 Özbek grubuna verdiğimiz desteklerin, ilişkilerimizin mükemmel seviyede olmasına önemli katkı sağladığını gördüm.' ifadelerini kullandı.

ANTALYA YAŞ MEYVE-SEBZE DIŞ TİCARETİ İÇİN STRATEJİK FIRSAT
Antalya'nın yaş meyve ve sebze dış ticaretinde 1 milyar dolar ihracat sınırını aşarak önemli başarı elde ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Çatalbaş, sektörün daha da gelişmesi için pazarı çeşitlendirmenin ve yeni pazarlar bulmanın önemine değindi. Bu alanda İhracatçı Birlikleri gibi tarımın paydaşlarına büyük görevler düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Çatalbaş, Bu çerçevede Özbekistan'daki fuara Türkiye bitkisel üretim değeri bakımından Türkiye'nin en önemli ili olan Antalya'dan çok daha fazla firmanın katılım yapılması gerektiğini ve Özbekistan pazarında Antalyalı firmaların hâkimiyetini sağlamasının önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özçatalbaş konuyla ilgili açıklamasının devamında şunları söyledi; 'Bu konuda Andican ve Taşkent Üniversitesi Rektör Danışmanı olarak görev yapan ve Özbekistan'da Türkiye'yi temsil eden Dr. Muhammet Sedat Kolcuoğlu'dan da yararlanarak ilişkileri geliştirmek mümkün olabilir. Bu şekilde firmalarımız, yüksek potansiyeli olan bu pazara girmek yönünde bu süreci değerlendirebilirler. Özellikle Özbekistan Devlet TV kanalında katılan firmalara övgü sunulması ve 100 kadar sözleşmeye imza atıldığının belirtilmesi iş hacmi bakımından önemli bilgi sağlamaktadır. Antalya'mızın Özbekistan'la iş birliğini geliştirmek yönünde yeni fırsatları takip etmesi uygun olacaktır. Çünkü burada Özbekistan'da tarımda teknoloji transferinin getireceği faydalar yanında güncel yaş meyve sebze fiyatları dikkate alındığında,  ürün ihracatın da geliştirilmesi de mümkündür.'

ÖZBEK ÖĞRENCİLERİMİZİN SAYISI ARTACAK
Öğrencilerden yansıyan verilerin öğrencilerin Antalya'ya daha fazla sayıda geleceğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özçatalbaş, 'Halen Akdeniz Üniversitesi'nde 101 farklı ülkeden 2088 öğrencimiz bulunuyor. Türk cumhuriyetlerine bakıldığında bunların sadece %2,2'si yani 44'ü Özbekistan'dan ve sayı oldukça düşük görünüyor. En fazla öğrencimiz ise 529 öğrenci ile Azerbaycan'dan, Kazakistan'dan 119, Türkmenistan'dan 109, Kırgızistan'dan 46 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden ise 13 öğrencimiz bulunuyor. Lisansüstü programlarda ise 2'si Özbekistan'dan olmak üzere toplam 140 öğrencimiz öğrenimlerine devam ediyor. Dolayısıyla lisans ve lisansüstü öğretimde yapılan protokol uyarınca öğrenci sayılarını artırmayı hedefliyoruz.' dedi.

ÖZBEK KAFTANI HEDİYE EDİLDİ
Davetli olarak Özbekistan'da bulunan Özçatalbaş'ın da bulunduğu heyet onuruna Andican Vilayet Hakimi hediye sunuldu.


)

Eklenme tarihi :27.04.2022 09:45:09
Son güncelleme : 29.11.2022 14:22:20