Akdeniz Üniversitesi'nde Dünya Alzheimer Günü Etkinliği

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül, Alzheimer hastalığının dünya genelinde hızla arttığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Yaylagül, "Dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demansla yaşıyor ve bu sayının 2050 yılında 139 milyona ulaşması bekleniyor," dedi. Türkiye'de de benzer bir durumun yaşandığını belirten Yaylagül, 65 yaş üstü nüfusun 9 milyona yaklaşmasıyla birlikte Alzheimer hastalığına yakalanan kişi sayısının hızla arttığını vurgulayarak 2019'da Türkiye’de demans hastası sayısının 803 bin olduğu, 2050 yılında bu rakamın 3 milyona çıkmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Yaylagül, Alzheimer’ın geri dönüşü olmayan bir hastalık olduğunu ancak ilaç ve rehabilitasyonla ilerlemenin yavaşlatılabileceğini ifade etti. Sağlıklı yaşam tarzı, düzenli egzersiz ve sosyal etkileşimin hastalığın risklerini azaltmada etkili olduğunu belirtti.

Etkinlikte, Alzheimer hastalarının bakımlarının zorluğunun sadece hastaları değil, aile bireylerini de etkilediğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Yaylagül, "Bu nedenle bu konuda farkındalık artırmak, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek ve bakım verenleri desteklemek son derece önemlidir," diye konuştu.

Etkinlik sonrası, fakülte öğrencileri Kampüs içinde bulunan Yakut Çarşısı’nda öğrencilere Alzheimer hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kullanılan sembolik bir renk olan mor renkli bileklikler hediye ederek Alzheimer farkındalığını artırmayı hedefledi. Bu girişimle öğrenciler, toplumda Alzheimer’a karşı duyarlılığı ve desteği güçlendirmeyi amaçlıyor.

Eklenme tarihi :20.09.2024 15:22:59
Son güncelleme : 20.09.2024 15:23:30