Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında organ naklinde yıl sonu değerlendirme toplantısı düzenlendi. Rektör Özkan, pandemiye rağmen 2021 yılında 264 organ nakli gerçekleştiğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında organ naklinde yıl sonu değerlendirme toplantısı düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal ve öğretim üyeleri katıldı.
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA FARKINDALIĞI ARTIRMALIYIZ
2021 yılının Akdeniz Üniversitesi için güzel bir yıl olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, pandemi koşullarına rağmen 204 böbrek, 56 karaciğer, 2 kalp, 1 rahim ve 1 ekstremite olmak üzere 264 organ ve doku nakli gerçekleştirildiğini açıkladı. Pandemi sürecinde kadavradan nakillerde bir düşüş yaşandığını ifade eden Rektör Özkan, organ bağışını artırmanın önemine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, 'Özellikle kalp naklinde hızlı bir şekilde kalp bulamazsak hastaları kaybediyoruz. Bağışlanan organla nakil olan kişinin bile 'acaba bağışlasak mı' diye tereddüt ettiğine şahit olduk. Burada farkındalık yaratmak için en önemli görev medyaya düşüyor. Bağış konusunu dizilere taşıyabilirsek, duyarlılık daha fazla artacaktır.' ifadelerini kullandı.
RAHİM NAKLİNDE EMBRİYO TRANSFERİ PLANLANIYOR
Akdeniz Üniversitesi'nin organ nakli konusunda aynı zamanda eğitim de veren bir kurum olduğunu işaret eden Rektör Özkan, 'Hem yurt dışından gelen cerrahlara eğitim veriyoruz. Biz oraya gidiyoruz. Bu da kalitemizi somut olarak örneklendiriyor. Bu çok kıymetli.' ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem'e önümüzdeki ay içinde embriyo transferi planladıklarını açıkladı. Rektör Özlenen Özkan, 'Havva Erdem'deki gelişmeler iyi gidiyor. Derya Sert'te biriktirdiğimiz tecrübeleri inşallah daha iyi bir şekilde Havva'da da kullanacağız. Her şey iyi gittiğinden Havva Erdem'e embriyo nakline daha erken başlayacağız. Bu da önümüzdeki ay gibi olabilir. İyi bir haber olacak. Her şey yolunda giderse önümüzdeki ay için planlanıyor.' dedi.
27 ÇOCUĞA ORGAN NAKLİ YAPILDI
Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ise kamu hastaneleri arasında toplam nakilde Akdeniz Üniversitesi'nin en üst sırada yer aldığını belirterek, 'Bu başarımızla daha da ileriye gitmek istiyoruz. Organ naklinin içinde olan bir yönetimle onların desteği ile daha da ileriye taşıyacağız.' dedi. Prof. Dr. Aydınlı bu yıl yapılan nakiller arasında 19 çocuk böbrek nakli ve 8 çocuk karaciğer nakli olduğunu belirterek, 'Çocuklardan yaptığımız nakillere özellikle önem veriyoruz. Bu çocuklarımıza organ bağışı daha az olduğu için çok fazla bağış çıkmıyor ve daha az organ var. Bazen büyüklerden bağışlanan organlardan, bazen anne ve babalarından bağışlanan organlarla çocuklarımızı hayatta tutmaya çalışıyoruz.' dedi.
KALP NAKLİ İLE 23 YILDIR SAĞLIKLI YAŞIYOR
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nu anarak sözlerine başlayan Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Karpuzoğlu'nun yıllar önce transplantasyon hastanesi düşüncesinin ve ideallerinin bugün gerçekleştiğini görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan yüz naklinin en zor nakillerinden biri ve ince bir uygulama olduğunu belirten Prof. Dr. Bayezid, bu operasyonlarının başarısının dünyada ses getirdiğine değindi. Rahim nakliyle birlikte yüz naklinde de artık dünyanın Türkiye'yi takip etmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Ömer Bayezid, dünyadaki birçok organ nakli merkezinin doku nakilleri konusunda Akdeniz Üniversitesi'ni dünyanın en başarılı merkezi olarak gösterdiğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi'nin imza attığı ilklerden bahseden Prof. Dr. Bayezid, '1998 yılında Türkiye'de ilk kez 5 ayrı insan tek bir alıcıdan 5 ayrı organ kullanılarak nakil yapıldı. O zaman kalp nakli yapılan hasta 23 yıl oldu. 23 yıldır hiçbir problem olmadan sağlıklı yaşıyor ki Türkiye'de en uzun yaşayan kalp naklidir. Ondan sonra kalp ve böbrek aynı kişide kullanıldı ki bu da Türkiye'de ilktir.' dedi.
ORGAN BEKLERKEN HAYATLARINI KAYBEDİYORLAR
Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal, Türkiye'de son yıllarda organ nakli ciddi seviyelere gelmesine rağmen, pandeminin bağış sayısını olumsuz etkilediğine değindi. 2019'da bağış sayısı milyon nüfus başına 7 rakamlarını bulduğunu hatırlatan Keçecioğlu, 'Yılda 600-700 beyin ölümünden, organ alınıp ülke genelinde 2000-2500 kişiye kadavradan organ nakli yapılabiliyordu. 2020 yılı sonunda bu rakam bir yılda tüm Türkiye'de 200 kişinin kadavradan organları alınabildi. 2021'de sınırlı ve zor şartlara rağmen ülke olarak biraz arttırdık. 305 kişiden kadavradan organ alınıp nakil yapılabildi. Bu kadar az verici varken listede 20 bin böbrek, 2 bin karaciğer, 900 civarında kalp bekleyen hastalar var. Kalp ve karaciğer bekleyen hastalar maalesef düşük ve sabit sayıda kalıyor, bu hastalar listede organ beklerden hayatlarını kaybediyor.' ifadelerini kullandı.
https://youtu.be/Sv9jziaxCA4
Son güncelleme : 30.11.2022 14:35:04