Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü ve Engelli Öğrenci Birimi iş birliği ile Evrensel Tasarım Deneyimi Çalıştayı gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Evrensel Tasarım Deneyimi Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Akdeniz Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ve Engelli Öğrenci Birimi iş birliği ile gerçekleştirilen çalıştayın açılışı, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Kaynakcı Elinç, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Emel Sardohan Yıldırım ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Mimarlık Fakültesi ortak dersliklerinde gerçekleştirilen çalıştayın yürütücülüğünü Doç. Dr. Ayşegül Durukan Arslan, Doç. Dr. Emel Sardohan Yıldırım, Dr. Yavuz Erhan Kanpolat ile araştırma görevlileri Mikail Açıkel, Büşra Göküz ve İlkyaz Samur yaptı. Çalıştaya aynı zamanda online olarak Mimar Sinan Üniversitesi ve Beykoz Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de katıldı.
TASARIMDA ERİŞİME ÖNEM VURGUSU
Çalıştayın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, yaptığı konuşmada organizasyonu gerçekleştiren Engelli Öğrenci Birimine, Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerine ve katkı koyanlara teşekkür etti. Prof. Dr. Cengiz Toker özel gereksinimli bireylerin yaşamlarında erişilebilirlik teriminin öneminden bahsederek, bu konuda mimarların evrensel tasarım temelli projeler üretmelerinin öneminden bahsetti.
ENGELLERİ TASARIMLA AŞALIM
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Kaynakcı Elinç ise engelliler için yapılan tasarımların önemine dikkat çekerek Türkiye’nin engelliler konusunda hem yasalar hem de duyarlılık açısından çok hassas bir ülke olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Elinç, ‘Engelleri sevgiyle aşalım’ diyoruz ama biz de öncelikle bugünkü konumuz olan engeli yaptığımız tasarımlarla aşalım. Engellilerimizin yapacağımız tasarımlarla hayatlarını kolaylaştıralım.” diye konuştu. İç mimarlık öğrencilerinin en güçlü silahının tasarım olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Elinç, “Bilimin ışığında engelli bireylerimiz için elimizden gelen çabayı göstererek yeni tasarımlarla onların hayatlarını daha yaşanabilir hale getireceğiz. Yeter ki sorunu doğru bulalım, o sorunun çözümü mutlaka bulunur. Bazen öyle çok karmaşık tasarımlar yapmaya da gerek olmayabilir. Bir soruna yapacağınız çok sabit tasarımlarla da çözümler bulabilirsiniz. Empati yaparsanız yani kendinizi engellinin yerine koyarsanız onların ihtiyaçlarını da anlayabilirsiniz. Ben bu çalıştayda çok iyi tasarımlar ortaya çıkaracağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
EVRENSEL TASARIM DENEYİMİ ELE ALINDI
Çalıştay yürütücülerinden Doç. Dr. Ayşegül Durukan Arslan iç mimarinin evrensel tasarımla entegre bir şekilde tasarlanmasının önemini anlatırken Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Emel Sardohan Yıldırım da öğrencilere özel eğitim, özel gereksinimli bireyler ve özellikleri ile ilgili sunum yaptı. Ardından Dr. Yavuz Erhan Kanpolat ise erişilebilirlik, evrensel tasarım ve disiplinlerarası çalışmanın önemi ile ilgili bilgileri öğrencilere sundu.
Son güncelleme : 10.05.2024 14:05:46