Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne borçsuzluk teşekkürü

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a, Akdeniz Medikalciler Derneği tarafından hastanenin borçlarının tamamen ödenmesi nedeniyle teşekkür ziyareti gerçekleştirildi.

Akdeniz Medikalciler Derneği, Akdeniz Üniversitesi’nin borçlarını zamanında ödeyen Türkiye’deki en iyi üniversite hastanesi olduğunu belirterek Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a makamında teşekkür ziyaretinde bulundu. Önceki yıllarda hastane ve medikal firmalarının borçlar nedeniyle karşı karşıya geldiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, bugün gelinen noktanın gurur verici olduğunu söyledi. Göreve geldiği 2021 yılında üniversitenin yaklaşık 103 milyon dolarlık bir borcu olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bugünkü kurla yaklaşık 3.3 milyar liralık bir borcumuz vardı. Bunu ödememiz gerektiğinin farkındaydık. Çünkü borçluyken bir şey almak istediğinizde ya daha pahalı alıyorsunuz ya da ulaşamıyorsunuz. Önce tasarruf yapıp daha sonra bunu nasıl çözeceğimizi planladık. 4 yılın sonunda geldiğimiz nokta sıfır lira borç. 3 milyar 300 milyon TL borçla aldığımız hastanemizi 0 borçla yani hiç borçsuz bugünlere getirdik.” açıklamasında bulundu.

TASARRUF TEDBİRLERİNE İLK BAŞLAYAN KURUMLARDAN OLDUK

Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığından da çok ciddi bir destek alındığını belirten Rektör Prof. Dr. Özkan, “Hazine ve Maliye Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Bu desteğin yanı sıra biz çok ciddi bir tasarruf yaptık. Tasarruf tedbirlerine Türkiye’de başlayan belki ilk kurum bizdik. 2020 yılından tasarrufa başladık. Elektrik, su faturalarımızı azaltmaya çalıştık. Gıdaları aynı şekilde mümkün mertebe en idealini, en uygun fiyatına almaya çalıştık. Diğer taraftan hiç yatak sayısı arttırmadan personelimizi doğru değerlendirerek hasta sayımızı neredeyse 2 katına çıkardık. Bu anlamda da ciroları arttırdık. Bu ekibimle yaptığımız bir icraattı. Çok ciddi bir emek var. Ekip olarak özel hastanede CEO olsak herhalde çok ciddi karlarda elde ederiz. Hakikaten bu işi 4 yılda öğrendik ve çok iyi yaptığımızı düşünüyorum. Başhekim hocamıza, başhekim yardımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Onlara olmadan bu olmazdı.” dedi.

SAĞLIK TURİZMİNDE REKOR ARTIŞ ELDE ETTİK

Geliri etkileyen bir diğer konunun ise sağlık turizmindeki artış olduğunun altını çizen Rektör Özkan, “2020 yılında 1 milyon 745 TL olan yıllık sağlık turizmi geliri, geçen yıl 42 milyon 431 bin liraya ulaştı. Bu yıl da ilk 6 ay itibariyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15’lik artış yakaladık. Ocak-Haziran döneminde hastanemizde 1760 uluslararası hastaya hizmet verdik. Bu süredeki gelirimiz ise 22 milyon 74 bin TL oldu. Yıl sonu itibariyle geçen yılın rakamlarının üzerinde bir gelir etmeyi hedefliyoruz. Ülke dağılımına baktığımızda da sağlık turizmi kapsamında 6 kıtadan 33 ülkeye hizmet verildi. Branşlara göre sağlık hizmetlerine baktığımızda ise 234 hasta ile Tıbbi Onkoloji ilk sırada geliyor. Bu da hastanemizin uluslararası alandaki başarısını ve güvenilirliğini gösteriyor. 20 kat sağlık turizminde de bir gelir artışı elde ettik. Tabii bunların hepsi emekle oluyor. Doğru planlamayla oluyor, doğru tasarruf politikalarıyla oluyor.” dedi.

FİNANSAL SAĞLIK EKONOMİYE DE KATKI SAĞLIYOR

Ödeme dengesinin kurulmasının Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin daha uygun fiyata tıbbi malzeme almasının önünü de açtığının altını çizen Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Her alışveriş için böyledir. Siz borcunuzu zamanında ödüyorsanız daha güvenilir oluyorsunuz. Bu anlamda aynı malzemeyi daha uygun fiyatta alıyorsunuz. Çünkü karşı taraf 5-6 ay vade ile faiz oranlarını düşündükleri zaman daha yüksek fiyata satıyorlar. Zamanında ödemeler yapıldığında ise daha uygun fiyatlı, daha kaliteli malzeme alma açısından avantajlı oluyorsunuz. Bu da devlete daha az yük oluyor. Sonuç olarak halkımız da çok memnun, firmalar da memnunlar, sağlık hizmeti alan sağlık turizm hastalarımız da memnun.” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELERİN ÖDEMELERİYLE İLGİLİ ÇOK ŞİKAYETÇİYDİK

Akdeniz Medikalciler Derneği Başkanı Mustafa Ufuksoy, “Bu ziyaretimizi asıl amacı teşekkürdü. Çünkü geçmiş dönemlerde medikal sektörü olarak biz Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerde özellikle üniversitelerin ödemeleriyle ilgili çok şikayetçiydik zaten devamlı şikâyet ederdik. Sağ olsunlar Akdeniz Üniversitesi son yıllarda ödemeleri çok düzenli yapmaya başladı ve bizim sektörümüzü çok rahatlattı. Başka şehirlerde diğer dernek başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde görüyoruz ki Türkiye’de bu anlamda en sorunsuz üniversite hastanesi Antalya’da. Biz de hep şikayet için gelmiş olmayalım. En azından bu sefer bir teşekkür ziyareti yapmış olalım diye düşündük.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ ÖDEMESİ OLAN ÜNİVERSİTE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Akdeniz Medikalciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doksal, ise daha önceki dönemlerde alacaklarını alabilmek için zarar ettiklerini anlatan Abdullah Doksal, “Alacağımızı zararla kabul edip paramızı aldığımız zamanlardan bugünlere geldik. Şu anda vadesi geçen alacağımız yok. Şu anda Türkiye’deki en iyi ödemesi olan üniversite Akdeniz Üniversitesi. Öyle olunca da malzeme temininde herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü daha önce de malzeme temini sıkıntıydı. Malzeme temin edemedikleri zamanları biliyorum. Hastalara gidin ücretiyle alın diyorlardı, insanlar zor durumdaydı. Çok mağduriyet yaşandı ama şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü insanların güveni var.” şeklinde konuştu. Eskiden Üniversitenin malzeme taleplerine 2 yıllık vadeye göre teklif verdiklerini anlatan Abdullah Doksal “Şu anda biz Akdeniz Üniversitesine güveniyoruz. Şimdi güvenebildiğiniz yere verdiğiniz fiyatla, size 2 yılda para ödeneceğini bildiğiniz zaman vereceğiniz fiyat arasında dağlar kadar fark var.  Ben alamadığım paranın vergisini ödediğim zaman onu da mecburen maliyetin üzerine eklemek zorundayım. Ama bu durumda ben karımı minimuma indiriyorum çünkü alacağım zamanı biliyorum. Eskisine göre çok daha uygun fiyat veriliyor.” ifadelerini kullandı.

Eklenme tarihi :16.07.2024 14:02:25
Son güncelleme : 16.07.2024 14:41:57