Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Antalya Bilim Forumu başladı. "İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç" konulu Antalya'nın ilk Bilim Forumu'nda üç gün boyunca iklim değişikliğinin sonuçları, çevre krizleri ve göç hareketleri, kentteki çevresel değişimler ve sonuçlar konuşulacak.
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ASPAG) öncülüğünde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Almanya merkezli Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi, Antalya Tarım Konseyi, Çevre ve İklim Değişikliği Öğrenci Topluluğu’nun destekleriyle Antalya Uluslararası Bilim Forumu düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda başlayan forumun açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Antalya Uluslararası Bilim Forumu Başkanı ve Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Hoştut, öğretim üyeleri, kurum temsilcileri, öğrenciler katıldı.
ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ETKİNLİK
Forumun açılış konuşmasını yapan Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, “İklim değişikliği, çevre krizi ve göç olgusu tüm dünya insanını ilgilendiren önemli bir konu. Uluslararası konunun üniversite ve kurumlar iş birliğinde Antalya’da yapılıyor olması çok büyük bir öneme sahip. Hocalarımız bu konuyu derinlemesine ele alacak ve buradan elde edilen çıktılar gerek Türkiye Cumhuriyetimizin ülke içinde uygulamalarında gerekse ülkemizin dünya üzerindeki rolü açısından ve bu konuda aktif rol alması açısından önemlidir.” dedi. Birleşmiş Milletler çatısı altında İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Türkiye Cumhuriyeti’nin de olduğu 176 ülkenin imza attığını hatırlatan Tanrıkulu, “Bu kapsamda 2020 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız 2053 yılına sıfır emisyon hedefini ilan etti. Yine Bakanlığımızın adı Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı olarak değişti. Bu durum şehirlerin daha yaşanabilir çevreye evrilmesi konusunda önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
“TÜM İNSANLIĞIN MÜCADELE ETMESİ GEREKİYOR”
Çevre iklim değişikliğinin devletlerin ve insanların ortak hareketiyle çözülebileceğini ve bunun için hep birlikte her platformda mücadele ortaya koyulması gerektiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, “Bugünün dünyası maalesef bir taraftan bu konuları konuşurken gelişmiş ülkeler dediğimiz ülkelerin dünyaya zarar verdiğini görüyoruz. Devletlerin ortaya koyduğu zararlara karşı milletlerin, insanoğlunun geleceğini sürdürmesi için var gücüyle mücadele etmesi gerekiyor. Son zamanlarda bunu görüyoruz. İletişimin son derece gelişmesiyle beraber İsrail’e karşı tüm dünyada bu katliama dur diyebilmek için dünyanın her tarafından gösteriler var. Bu ve benzeri şekilde milletlerin, insanların harekete geçmesiyle insanın geleceğini kurtulabileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“ÜNİVERSİTE OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ”
Akdeniz Üniversitesi olarak bu konuyu çok önemsediklerini ve bu konudaki çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, “Akdeniz Üniversitesi olarak bu konuda geçtiğimiz yıl Antalya su havzası, suyun geleceği konulu bir çalıştay yapmıştık, geçtiğimiz ay binalarda enerji verimliği ve sıfır enerji konsepti üzerine bir çalıştayımız olmuştu. Üniversitemiz bünyesinde Çevre Sorunları Araştırma Merkezimiz mevcut. Araştırma merkezlerimiz bugün olduğu gibi bu konularda bilimsel faaliyetler düzenlemekte. Yine Türkiye’de bir ilk olarak Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde iklim değişikliği ve politikalara ilişkin lisansüstü program açtık. Çevre ile ilgili çok sayıda öğrenci kulübümüz var, öğrencilerimizin bu noktadaki çalışmalarını destekliyoruz. Rektörlüğümüz bu konuda her zaman destek sağlamaya gayret ediyor.” dedi.
“ARTIK EYLEM ZAMANI”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen “Çok önemli bir konu, disiplinler arası uluslararası bütün insanlığı ilgilendiren temel başlıklar. Bu konularda farkındalığın oluşturulma aşamasını geçen konular artık eylem aşamasına gelmiş konular. Bu toplantılardan elde edilen verilerin gerek üniversitelerde gerek yerel yönetimler, kamu kurumları ve STK’lar tarafından çok hızlı eyleme geçmemiz gereken verilerle karşı karşıyayız. Tarım, turizm, sağlık, teknoloji tüm bilimleri ilgilendiriyor. Bir bilim alının sorumluluğunda değil aslında tüm insanlığı ilgilendiren çok önemli bir konuyu üç gün boyunca farklı başlıklar altında değerlendirecek olan değerli sunumlar var. Alanda çalışan hocalarımızın araştırma sonuçları var. ben bu önemli konuyu gündeme getiren Antalya Bilim Forumu bileşenlerine ilgili tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, verimli geçmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.
ANTALYA İKLİM KRİZİNDEN EN ÇOK ETKİLENECEK KENTLERDEN BİRİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “Turizmin ve tarımın başkenti olan Antalya’mızda bu başarısını Toroslardan gelen temiz suyuna, havasına, mavi bayraklı plajlarına, denizlerine, zengin biyoçeşitliliğine, eşsiz güzellikteki doğasına kısacası doğal çevre değerlerine borçluyuz. İklim krizinden en çok etkilenecek kentlerden biri olan Antalya’nın bundan dolayıdır ki en kıymetli hazinesi olan kentin temel dayanağı çevre değerleri maalesef büyük risk altındadır.” dedi. Atasoy konuşmasında görev geldiklerinden beri Antalya’ya çevre alanında 18 ödül kazandırdıklarını da belirti.
ULUSLARARASI VE DİSİPLİNLER ARASI BİR FORUM
Antalya Uluslararası Bilim Forumu Başkanı ve ASPAG Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Esen Antalya’da bir ilk olan Antalya Uluslararası Bilim Forumunun disiplinler arası olarak sosyal bilimleri ve fen bilimleri araştırmacılarının bir araya geldiği bir buluşma olduğunu ve gelecek yıllarda da sürdürülmesi için çaba sarf edeceklerini söyledi. Forumun amacının iklim değişikliğini, iklim değişikliğini göç ve krizlerle değerlendirmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Esen, “Bilimsel çalışmalar, iyi uygulamalar, hukuki düzenlemeler, uyum çabaları, örnekleri ve deneyimleri birlikte değerlendirmek, iklim değişikliğinin sebep olduğu göç hareketleri ve çevresel değişikliklere yönelik stratejilerle olası çözümleri değerlendirmek, çeşitli bölge ve ülkelerde geliştirilen iyi uygulamaları, yasal önlemleri tanımak. Forum konusunda uluslararası iş birliğini tanımak ve tanıtmak amaçlanıyor.” dedi.
İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Forumda ayrıca Türkiye ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Hoştut da birer konuşma yaptı. Forumun ilk oturumunda Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığından Dr. Fulya Kandemir moderatörlüğünde Prof. Dr. Murat Türkeş Küresel İklim Değişikliği ve İklim Diplomasisinin Önemi, Prof. Dr. Birgit Leyendecker - İklim değişikliği ve göç: Ne biliyoruz ve ne yapabiliriz?, Ayhan Doyuk da Ekolojiden Gelen Ekonomi konusunda sunum gerçekleştirdi. Üç gün sürecek olan "İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç" konulu Antalya Bilim Forumu'nda yurtiçinden ve yurtdışından uzmanlar 60'a yakın bildiride İklim değişikliğinin sonuçları olarak çevre krizleri ve göç hareketlerini değerlendirecek.
ÇEVRE İÇİN ÜNİVERSİTE VE ŞEHİR GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ
Antalya'nın ilk Bilim Forumu, Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Su Politikaları Derneği, Akdeniz Üniversitesi Çevre ve İklim Değişikliği Topluluğu, Antalya Tarım Konseyi destekleriyle düzenlendi.
Son güncelleme : 8.12.2023 10:07:32