Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde iklim krizi ve su kayıplarını önlemek amacıyla çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, belediyeler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.
Akdeniz Üniversitesi’nde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘İklim Değişikliğine Uyum Kapsamında İçme Suyu Dağıtım Şebekelerinde Su Kayıplarının Kontrolü ve Kentsel Su Verimliliğin Geliştirilmesi’ Çalıştayı düzenlendi. Üç gün süren çalıştayda, içme suyu dağıtım şebekelerinde gözlenen yüksek su kayıplarının önlenmesi, su verimliliğinin arttırılması ve iklim değişikliğine uyum konuları ele alındı. Alanında uzman akademisyenler, belediye yetkilileri ve sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, çözüm önerileri ve uygulamalar paylaşıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen’in açılış konuşmasını yaptığı çalıştayda Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Muhammetoğlu proje tanıtımını gerçekleştirdi. Programda Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) yetkilileri su kayıplarıyla mücadelede uygulamalarını paylaşırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da iklim değişikliğine uyum stratejileri hakkında bilgiler verdi.
Program kapsamında, su kayıplarının teknik temelleri, kentsel su verimliliği uygulamaları ve SCADA sistemleri gibi konular ele alındı. Malta Enerji ve Su Ajansı’ndan Aaron Cutajar, Malta’daki başarılı su verimliliği uygulamalarını aktardı. Öte yandan belediyelerin su kayıpları yönetimindeki sorunları ve çözüm önerileri de panelde paylaşıldı.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA'NIN KALBİDİR
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, “Başlığında sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, kuraklığa karşı önlem, verimlilik anahtar kelimeleriyle, Ayşe Hocamızın başını çektiği çok önemli bir proje. Antalya'nın da aslında bir kent hizmetleri noktasında belki görünmeyen tarafta çok büyük emekle yükünü çeken ASAT’tır. Böyle bir projeyi, uluslararası paydaşlarla, bakanlığımızın katkılarıyla yürütmelerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Akdeniz Üniversitesi Antalya'nın kalbidir. Bir bilim yuvasıdır. Yaşadığımız bölgenin sorunlarına bilimsel çözüm noktasında katkı sunmak bizim zaten var olan hedefimiz olduğu gibi birincil görevimizdir. Bunu da bu süreçlerle yerine getirmeye çalıştığımızı düşünüyoruz. Bundan dolayı da ben bütün hocalarıma, proje ekibine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz duyuyorsunuzdur, Araştırma Üniversitesi adayı. Bu yıl içerisinde Araştırma Üniversiteleri arasında yerimizi alacağımıza inanıyoruz, onun için çalışıyoruz. Katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
EMEK HARCIYORUZ
Proje hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Muhammetoğlu, “2023 yılı sonunda başladık projemize, toplam 18 aylık bir proje. Bu yılın Haziran ayında da tamamlamayı planlıyoruz. Projemizin konusu iklim değişikliğine uyum ve mücadele. Kentsel su dağıtım sistemlerindeki su kayıplarını azaltmak, su verimliliğini artırmak, su tasarrufu ve sistemin güvenilirliğini geliştirmek temel amacı buydu projemizin. Aslında tüm Türkiye'nin sorunu olan bu içmesini dağıtım şubelerindeki su kayıplarını nasıl azaltırız birlikte, buna emek harcıyoruz. Sahada uygulamalarımız var. Pilot alanlarımız var. Bu konuda da ben açıkçası tüm ASAT ekibine, genel müdürümüzden tüm daire başkanlarımıza herkese çok teşekkür ediyorum. Canla başla ortak bir şey yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
PROJENİN SONUNA GELİYORUZ
Projenin önemine vurgu yapan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Halil Çolak, “İklim değişikliği ile ilgili regülasyonların ortaya çıkmasıyla beraber bunun sahaya yansıması ile ilgili çok ciddi operasyonlar başladı aslında hükümetler nezdinde. Ciddi fonlar ayrılıyor. Türkiye'de fonlayıcı kuruluşlar olarak TÜBİTAK tarafının iklim değişikliği ve yeşil mutabakatla ilgili çok ciddi bir fon artışı var. Özellikle bu projeler ekstra destekleri var. Şimdi bu kadar ortada aslında bir fon varken burada yapacağınız işin sahaya yansıması çok kıymetli oluyor. Bu proje bence bu yüzden çok önemli. Çok ciddi operasyonlar başlıyor şehir içerisinde de. Bunların yansımalarını da göreceğimiz bir süreç geliyor. Projenin de yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Bir sürü evrak yüküyle hep mücadele ettiler. Çok teşekkür ediyorum, ellerine sağlık.” şeklinde konuştu.
PROJEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Akdeniz Üniversitesi ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyduklarını belirten Antalya Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Ümit Dalan da, “Avrupa Birliği hibe desteğiyle gerçekleştirdiğimiz, kentimizde su kıtlığı ile mücadelede iklim değişikliğine uyum süreçlerinin geliştirilmesini, kentsel içme suyu temin sistemlerinin verimliliğini ve halkın su tasarrufu konusunda farkındalığının arttırılmasının amaçları bu projeye büyük önem veriyoruz. Proje kapsamında Antalya içme suyu dağıtım şebekesinde belirlediğimiz 3 adet izole alt bölgede projenin pilot çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Proje sayesinde mevcut şebekemizi daha iyi ve verimli yönetmeyi, bu çalışmayı Antalya geneline yaygınlaştırmayı amaçlamaktayız. Hali hazırda takip ettiğimiz 70 izole alt bölge sayısını 2025 yılı sonuna kadar 216’ya ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Bu çalışmalarla birlikte 2028 yılına kadar da tüm kayıp ve kaçak oranlarımızı yüzde 25’in altına düşürmeyi hedeflemekteyiz. Bu mücadelemize destek sağlayacak olan bu projede Akdeniz Üniversitesi'yle birlikte çalışmaktan dolayı da büyük memnuniyet duyuyoruz. Projeye katkı sağlayan, emek veren tüm kurum ve kuruluşlara, paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Son güncelleme : 3.03.2025 10:48:59