Akademide kadın liderler buluşması

“Türk Akademisinde Kadın Liderliği” panelinde konuşan Rektör Özkan konuşmasında fırsat eşitliğine vurgu yaparak eğitimde fırsat eşitliği olduğunda kadın lider sayısının artacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan 8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi-EURIE 2023 “2030 Yılına Doğru Türk Akademisinde Kadın Liderliği” paneline katıldı. 8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi-EURIE 2023 İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Yükseköğretim yönetimi ve uluslararası eğitim sektöründeki güncel konular üzerine 150 uzman konuşmacının katıldığı zirvede uluslararası öğrenci hareketliliği, Erasmus+ programı, kalite güvencesi, çevrimiçi ve hibrit eğitim, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine üniversitelerin katkısı, yükseköğretimde kadın liderliği gibi konular ele alındı. Zirve kapsamında “2030 yılına doğru Türk Akademisinde Kadın Liderliği” panelinde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 27. Dönem İstanbul Milletvekili Emine Sare Aydın ve Prof. Dr. Sezer Komşuoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VURGUSU

Kadınların daha fazla söz sahibi olduğu bir dünyanın anahtarının eğitimden geçtiğini söyleyen Rektör Özkan, eğitimde fırsat eşitliğinin önemine vurgu yaptı. Rektör Özkan “Maalesef günümüzde ülkemizin her köşesinde en temel insan hakkı olan eğitimden yeterince yararlanamayan kızlarımız var. Kızlarımıza eşit eğitim fırsatı sunduğumuzda büyük bir fark yaratacaklarına inanıyorum. Eğitim başta olmak üzere hayatın her alanında fırsat eşitliği olduğunda kadın lider sayısı da artacaktır. Alanlarında başarılı olan kadınlarımız bunun en güzel göstergesi. Eğitimde fırsat eşitliği olursa kadın liderleri saymak zorunda kalmayız.” dedi.

AKADEMİK PERSONELİN YÜZDE 47’Sİ KADIN

Eğitimde fırsat eşitliği konusunda önemli bir aşama kat ettiklerine de değinen Rektör Özkan “Akdeniz Üniversitesi olarak üniversitemizde akademik personelin yaklaşık yüzde 47’sini kadınlar oluşturuyor. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde bir seviyede. Gururla söyleyebilirim ki ülkemizin bu alandaki oranları da dünyadaki rakamların üzerinde. Bu durum Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Avrupa’daki birçok ülkeden önce Türk kadınlarının elde ettiği hakların bir kazanımı olarak değerlendirilebilir. Ancak önümüzde daha uzun bir yol var.” diye konuştu.

EĞİTİMDEKİ ARTIŞ İSTİHDAMA YANSIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son yayınladığı verilerin de kadın yoksulluğu ile mücadelede eğitimin gücünü gözler önüne serdiğinin altını çizen Rektör Özkan, “Resmi verilere göre yükseköğretim mezunu kadınların yüzde 67.6’sı çalışıyor. Bu oran lise mezunlarında yüzde 40’a geriliyor. Genel toplamdaki veriler ise düşündürücü, kadınlarımızın sadece yüzde 26.3’ü iş yaşamına katılıyor. Kadınların istihdam oranı, erkeklerin yarısının bile altında. Boşa giden bu iş gücünü bir düşünün. Emeğini, fikrini, becerisini ülkemizin geleceği için sunabilecek milyonlarca kadın, yeterince eğitim alamadığı için evinde oturuyor. Gerçekten çok büyük bir israf.” açıklamasında bulundu.

KADIN LİDERLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Kadın liderliğinin kadınların akademide daha ön planda yer alması konuları sadece kadınların toplumdaki temsili için değil, dünya geleceği için de çok önemli olduğunun altını çizen Rektör Özkan, “Kadınları kadın yapan özelliklerden taviz vermeden, bir kadın kimliğiyle yönetim alanında görev alan her kadın ülkesine, dünyaya önemli katkılar veriyor. Bugün de kadın duyarlılığına her zamankinden çok ihtiyacımız var. Çünkü biz kadınlar yavrularını koruma içgüdüsüyle çok daha duyarlıyız. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Pittsburgh Üniversitesi’nin 2021’de yayımladığı Kamu Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği raporu da bu tespitimi doğruluyor. Rapora göre, kadınlar kamu yönetiminde liderlik pozisyonlarında yer aldıklarında, kurumların daha duyarlı ve hesap verebilir olduğu, kamu hizmetlerinin kalitesinin de önemli ölçüde yükseldiği belirtiliyor.” şeklinde konuştu.

93499d7f-24ab-4eb2-b60e-060d8c8df609.jpeg

Eklenme tarihi :16.03.2023 15:12:48
Son güncelleme : 20.03.2023 11:39:21