Akdeniz Üniversitesi Hastenesi’nde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) eski Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, öğretim üyeleri ve asistanlarla bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın katıldığı toplantıda Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok Toplantı Salonu’nda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) eski Başkanı, King's College London ve Birleşik Krallık Kraliyet Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve asistanlarıyla bir araya gelerek deneyimlerini aktardı.
İYİ Kİ GELDİNİZ
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Adil Mardinoğlu çok kıymetli bir hocamız. Tanışma vesilemiz de TÜBİTAK tarafından ödül veriliyordu hem Ömer hocama hem Adil hocama o vesileyle tanışmış olduk kendisiyle. Çok kıymetli bir insan. İnşallah bir korelasyonunda bir başlangıcı olur Adil hocam ile beraber İngiltere ile beraber. İnşallah bundan sonra bir ayağınızda burada olur bizim de bir ayağımız İngiltere’de olur inşallah. Bu anlamda iyi ki geldiniz sağ olun var olun.” dedi.
YENİ İLAÇ VE ERKEN TANI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan ise Prof. Dr. Adil Mardinoğlu’nun CV’sini okudu. Özkan, “Hocamız İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu, doktora derecesini manyetik ilaç hedefleme alanında İrlanda’dan alıyorsunuz. İrlanda ve İsveç’te ileri gelen üniversitelerle ilaç konusunda çalışıyorsunuz. Son olarak da King College London’da bir araştırma ekibine liderlik ediyorsunuz. Laboratuvarınızda kronik hastalıklar yani şeker hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı, kanser hastalıkları için yeni ilaç ve erken tanı üzerinde çalışıyorsunuz bu konuda da güzel çalışmalarınız Türkiye’de devam ediyor. TÜSEB eski başkanı aynı zamanda da.” şeklinde konuştu.
İNSAN VÜCUDUNUN MOLEKÜLER DÜZEYDE MODELLENMESİ
Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ise “Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan hocalarımın nazik daveti için teşekkür ederim. Aslında 2-3 ay öncesinde planlanmış bir seyahatti ama bugün olması da bizi çok sevindirdi. Arkadaşlar ben size İngiltere ve İsveç’te yaptığımız çalışmalar üzerine bilgi vermek istiyorum. Yaklaşık otuz kişilik bir arge ekibimiz var. Biz aslında insan vücudunun bütüncül bir yaklaşımla anlaşılmasına tanıtılmasına ve bütün bu bilgilerin detaylı karekterisazyondan sonra ilaç argesinde yeni terapik ve diaknostik araçların geliştirilmesinde kullanılması üzerine yaptığımız çalışmalarla ilgili size bilgi vermek istiyorum. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği okuduktan sonra insan vücudunun modellenmesi üzerine teknik çalışmalar yaptık ama bir noktada insan vücudunun moleküler düzeyde modellenmesi ve anlaşılması çok kritik bir öneme sahip olmaya başladı. Yani bizim yaptığımız fiziksel modellemeler ne yazık ki dokuların, hücrelerin cevaplarını tanımlamaya yetmiyordu o yüzden moleküler düzeyde bu olayı tanımlamak çok önemli kritik bir işlem oldu bizim için. O noktada size Üniversitede yaptığımız işlerden buna bağlı olarak kurduğumuz ilaç arge firmalarından kurduğumuz yatırım şirketleriyle ilgili de bilgi vermek istiyorum. Çünkü bizim için yapılan çalışmaların yanında belli noktada klinikte kullanılması bu alanda öncülük edilmesi gerekiyor.” dedi.
KANSER VE NADİR HASTALIKLARA ÇÖZÜM OLSUN
Mardinoğlu, “Çok inandığını ve teknolojik olarak çok ileri olduğunuz bir şeyi bazen ilaç arge firmalarında ilk etapta anlatmanız ve onlara kabul ettirmeniz mümkün olmuyor. O noktada biz dedik ki madem ilaç arge firması bunu almaya hazır değilse o zaman biz çalışmaları kendimiz devam ettirelim. İleri ki aşamalarda klinik çalışmaları yapıldıktan sonra ilaç firmalarıyla iletişimde olalım mantığıyla birlikte belirli çalışmalar yaptık. İngiltere ce İsveç’te belli çalışmalar yaptık. Belirli paralar kazanınca da ben ülkem için ne yaptım diyorsunuz. O nokta da İstanbul’a özel ilaç arge laboratuvarı kurduk, özel çok kapsamlı bir multiomiks laboratuvarı kurduk. İsveç’te ürettiğimiz bütün datanın Türkiye’de en az beş kat daha ucuza üretelim ki Türkiye’deki insanların özellikle kanser hastalıkların nadir hastalıkların dertlerine çözüm olsun mantığıyla alt yapı merkezler kurduk. Tabi bu kurduğumuz merkezler çok büyük değerler üretmeye başladı. İnşallah oradan gelen gelirlerle de bu alanlarda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
BİR MİLYAR BİLGİ AKILLI VE BÜTÜNSEL BİR ŞEKİLDE ENTEGRE
Daha sonra Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, multisistem biyoloji hakkında insan vücudunun bütünsel bir yaklaşım uygulayarak karakterize edilmesi ve öncelikle genetik haritanın çok net olarak çıkartılması fonksiyonel yapılar olan transkriptlerin metapolitlerin vücuttaki değişimi önce sağlıkta sonra farklı hastalıkta değişimi ve bu yapının daha fazlası olarak diyetin buna katkısı vücudumuzdaki mikrobiyonun buna etkisi olarak çalıştırılması ve yaklaşık oluşturulan bir milyar bilginin akıllı ve bütünsel bir şekilde entegre edilmesiyle oluşturulan sistemler konusunda bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Mardinoğlu sorulara cevap verdi.
Son güncelleme : 28.05.2024 15:42:42