Akdeniz Üniversitesi’nde tarımsal öğretiminin 177. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 177. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 177. yıl dönümü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası iş birliği ile program düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan etkinlik daha sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda devam etti. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, kamu ve özel sektör temsilcileri öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

40. YIL VURGUSU

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, konuşmasında Ziraat Fakültesi’nin ve Akdeniz Üniversitesi’nin 40. yılı olduğunu ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan liderliğinde üniversitede yapılan çalışmalardan ve başarılardan bahsetti. Ziraat Fakültesi özelinde yapılan çalışmalardan olan 7+1 uygulamalı eğitim sistemine geçildiğine değinen Prof. Dr. Cengiz Toker, bu sistemin faydalarını ilerleyen dönemlerde daha iyi görüleceğine değindi. Özel sektör temsilcilerine de seslenen Toker, “Sektörün ihtiyacı olan nitelikli eleman yetiştiren bizlerle ihtiyaç ve taleplerinizi paylaşırsanız bu konuda gereken düzenlemeleri yapabiliriz.” dedi.

GÖREVİMİZ ÖĞRENCİLERİ GELECEĞE HAZIRLAMAK

Bu yıl daha fazla hissedilen iklim değişikliği ve kuraklıktan bahseden Prof. Dr. Toker, son açıklamalara göre Marmara bölgesinde yüzde 54 meteorolojik kuraklık meydana geldiğini, tarımsal kuraklığın bundan daha fazla olduğunu söyleyerek son iki yıldır Korkuteli ve Burdur tarafında yaptığı çalışmalar dolayısıyla bunu yakından gördüğünü ifade etti. Prof. Dr. Toker, “Türkiye’de yüksek sıcaklığın ve iklim değişikliğinin neden olduğu tarımsal bir kuraklık var. Bizlere düşen görev ise hem araştırmacı hem eğitici olarak bunları öğrencilerimize aktarmak. Araştırmalarımızda da bu konuda eğiliyoruz. Daha da fazla eğilmemiz gerekiyor hatta ülke olarak bu konuda öncelikli alanlar belirleyip bunlar için hem ıslah çalışmaları hem de tarımsal üretimde gerekli çalışmaların yapılmasını önemli buluyorum.” diye konuştu.

ZİRAAT FAKÜLTELERİ ARASINDA BİR İLK

Tarımsal yükseköğretime 40 yıldır hizmet ettiklerini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, fakültenin bugün itibarıyla 9 bölümde 101 öğretim üyesi 2000 lisans ve 400 lisansüstü öğrencisi ile devam ettiğini söyledi. Öğrencileri geleceğe yönelik daha donanımlı olarak yetiştirmek amacıyla ders müfredatlarını güncellediklerini söyleyen Dekan Erkan, “Ziraat fakülteleri arasında ilk ve tek olarak  tıp fakültelerindeki internlik uygulamasına benzer şekilde 7+1 bir uygulamalı eğitim ve mentör programını da hayata geçirerek öğrencilerimizin daha donanımlı ve sektör beklentilerine cevap verebilecek nitelikte mezun olmaları için önemli değişikler yaptık.” dedi.

YENİLİKÇİ UYGULAMALARA ÖNCÜLÜK EDİYOR

Günümüzde 8 milyara ulaşan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşması beklendiğini bu nüfusu beslemek için tarımsal üretimi en az yüzde 50 oranında artırmak gerektiğine değinen Dekan Erkan, hızlı nüfus artışına karşın tarımın önünde küresel ısınma, kuraklık, şehirleşme toprakların kuraklaşması gibi soruların  olduğunu, çözümünde bilgi kullanımı ve bilimsel yaklaşımların gelecekte daha etkili olacağını ve bu noktada tarımsal üretimi yönlendiren Ziraat Mühendislerinin aktif rol oynayacağını söyledi. Modern üretim teknikleri ve akıllı tarım uygulamalarının zorunlu hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan, fakülte olarak yenilikçi uygulamalara öncülük etmeye devam ettiklerini ve 2022 yılında üretim sezonunda fakültede ilk kez dron ile herbisit, katı gübre ve gölge  tozu uygulamaları gerçekleştirildiğini ifade etti.

MESLEKTAŞLARA İSTİHDAM DESTEĞİ TALEBİ

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş ise konuşmasında Ziraat Mühendisliği mesleğinin sorunlarıyla ilgili bilgi verdi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarıma verdiği öneme dikkat çeken Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “100. yılına giren Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarım politikaları ve eğitim politikalarına yönelik yıllar önce bizlerle paylaştığı geleceği öngören hedeflerinin Ziraat Mühendisleri Odasının da hedefleri olduğunu ve olmaya devam edeceğini bir kere daha burada belirtmek istiyorum.” dedi.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI ETKİLERİ

Etkinlik kapsamında Mediterranean Shipping Company (MSC) Türkiye Refeer Müdürü Selin Genç “Rusya-Ukrayna Savaşının Yaş Meyve Sebze Ticareti ve Lojistik Sektörüne Etkileri” konulu konferans verdi.  Rusya ile Ukrayna savaşı sebebiyle Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin ticari açıdan gelişme arz etmeye başladığını söyleyen Genç, “Bunun ana sebebi Türkiye’nin jeopolitik konumu. Bugün bunun tesirini hem lojistik anlamında hem gıdaya ulaşma anlamında hem de bulunduğu bölge içerisinde nasıl bir besleyiciliği olduğu ile ilgili Türkiye’nin nasıl bir noktada bulunduğunu gördük. Gördüğümüz süreç her ne kadar yer altı kaynakları, madenleri olsa da günün sonunda toplumların devamı için asıl olan ihtiyaç tarım ve gıdadır.” şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarının da müzik ziyafeti sunduğu tören sonunda meslekte 30. yılını tamamlayanlara plaket takdimi yapıldı.

     

Eklenme tarihi :13.01.2023 16:17:25
Son güncelleme : 26.01.2023 16:23:40