25. Yılda Kadın Konulu Sergi ve Panel düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin 25. yılı kutlamaları kapsamında Temel Eğitim ve Müzik Bölümleri iş birliği ile Olbia Sanat Galerisinde ‘Kadın’ sergisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Kırmızı Amfide ‘Tarihe Yön Verenlerin Hepsi Erkek Değildi’ konulu panel düzenlendi.

Etkinliklerin küratörlüğünü yapan Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade, Kadın temalı serginin açılışında yaptığı konuşmada; “Kadın: Birleştiren, Güzelleştiren, Tamamlayandır!” sloganından yola çıkarak hazırladıkları sergide sanatçıların eserlerinde kadın hakları, sınıfsal farklılıklar, aşk, evlilik, özgürlük temalarını işlediklerini söyledi. Sergi açılışında Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri de performanslarıyla sergiye renk kattı.

38 SANATÇININ 70 ESERİ SERGİLENDİ

Kadının anne, şefkat ve huzurun simgesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade, “Kadın ailenin temelidir, hayatın can damarıdır. Sergimizde çoğunlukla kadın sanatçılarımız yer alıyor. 38 sanatçının 70 eseri bulunan sergimize 25 yıl boyunca mezun ettiğimiz sanatçı kimliğiyle öne çıkan öğrencilerimizin yanı sıra Antalyalı kadın sanatçılarımızı da davet ettik. Katılan sanatçılarımıza ve sergimizi görmeye gelen siz sevgili sanatseverlere teşekkür ediyorum.” dedi.

TARİHE YÖN VERENLERİN HEPSİ ERKEK DEĞİLDİ

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade küratörlüğü ve  Öğr. Gör. Alev Türkan Özcan’ın moderatörlüğünde hazırlanan, Güzel Sanatlar Fakültesi Kırmızı Amfide gerçekleşen ‘Tarihe Yön Verenlerin Hepsi Erkek Değildi’ konulu panel Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Paşaoğlu Yöndem’in açılış konuşması ile başladı. Dekan Paşaoğlu yaptığı konuşmada “Birçok alanda olduğu gibi güzel sanatlar alanına da baktığımızda görüyoruz ki yüzyıllar boyunca kadınlara yetkin ve donanımlı birer sanatçıdan ziyade hep birer ‘ilham perisi’, ilham kaynağı rolü uygun görülmüş, sanatsal perspektiften bakıldığında sanki ulaşabilecekleri kültürel ve toplumsal algı mertebesinin en yücesi buymuşçasına kendilerine hep bu etiket yakıştırılmıştır oysa kadınlar sahip oldukları olağanüstü yaşam tutkusuyla, yarını simgeleyen sonsuz umutları, bazen uçsuz bucaksız olabilen hayalleri ile kuşkusuz ilhamın ta kendisidir.” diye konuştu.

TARİHE İLHAM KAYNAĞI OLMUŞ KADINLAR ANILDI

Öğr. Gör. Alev Türkan Özcan’ın gerçekleştirdiği ‘Kadın Besteciler’ temalı piyano dinletisinin ardından panelistler Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Adak ‘Tarihte Kadınlar ve Kadın Emeğinin Görünmezliği’, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Gül Işın ‘Antik Çağ’da Dans-Kadın’, Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade ‘20. Yüzyıl Azerbeycan’ın İki Sanatçı Kadını’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Panelin sonunda Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sibel Paşaoğlu Yöndem tarafından dinleti ve sunumları gerçekleştiren panelistlere Atatürk heykeli ve katılım belgeleri takdim edildi. Panelde, toplumsal ve özel alanda kadının görünmezliğine karşı hayatları boyunca mücadele ederek tarihe adını yazdırmış, başarılarıyla tüm dünya kadınlarına ve de insanlık tarihine ilham kaynağı olmuş kadınların hatıraları anıldı.

Eklenme tarihi :30.04.2024 15:30:53
Son güncelleme : 2.05.2024 14:34:39